Конфискуван товар е причина за катастрофалния взрив в пристанище Бейрут

Около 2700 тона амониев нитрат са били съхранявани в магазия на Пристанище Бейрут и по всяка вероятност са причина за катастрофалния взрив, убил най-малко 78 души. Амониевият нитрат е сравнително устойчив на детонация, но съществува риск от пожар и експлозия при нагряване в затворени пространства и при високи температури. Вече се появиха непотвърдени данни, че причина за първичния пожар в магазията стават заваръчни дейности.

Снимка: Тимур Ажари | Twitter

Телевизия Ал-Джазира цитира вътрешния министър на Ливанската република Хасан Диаб, който заявява, че въпросният товар е бил конфискуван преди шест години.

Все още няма официална информация за броя пострадали моряци от осемте кораба в пристанището, нито данни за броя загинали или ранени пристанищни служители.

Към момента само временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) съобщават за пострадали от борда на техен плавателен съд, който е бил в пристанището.

В момента продължава претърсяването на пристанището и градските райони в непосредствена близост за оцелели.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на