Десет пъти по-голямо се оказа замърсяването с платмаса в Атлантическия океан

До 21 милиона тона достигна замърсяването с пластмаси във водите на Атлантическия океан на дълбочина до 200 метра. Тези шокиращи разкрития правят британски океанолози, които подчертават сериозната си загриженост за замърсяването. Изследванията установяват десетократно по-голямо количество пластмаси в океана в сравнение с откритите при предходни експедиции, става ясно от публикувани в сп. Nature данни.

Илюстративно изображение, снимка: Brian Yurasits | Unsplash

Досега учените не са осъществявали пробонабирания за микрочастици пластмаса на големи дълбочини, което е причина и за драстичните разлики в резултатите.

Учените смятат, че реалното количество пластмасови частици само в Атлантика може би достигна много над 200 милиона тона, тъй като техните изследвания са фокусирани само до 200 метра дълбочина и три вида частици – полиетилен, полипропилен и полистирен.

Предстоят пробонабирания от още по-големи дълбочини, включително от дъното, за да се извърши още по-точна оценка. Учените предупреждават, че огромно количество пластмасови частици попада в хранителната верига в океаните, а от там и в тялото на човека.

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС