Група за бързо реагиране ще помага за опазване на морето

Идеята на Консултативния съвет за Черно море е да се обединят усилията на рибарите, учените, еколозите за навременно решаване на всеки възникнал проблем, свързан с рибните ресурси, заяви пред Maritime.bg д-р Йордан Господинов, председател на УС на КСЧМ.

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Създадена е постоянно действаща работна група за бързо реагиране, в която влизат представители на Института по океанология, Института по рибни ресурси, Института по биоразнообразие, на двете рибарски асоциации БГФИШ и „Черноморски изгрев”, екологични организации. А от дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси“ към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури ще изпълняват ролята на Секретариат. Инициативата за нейното създаване се породи на едно от последните заседания на работната група на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ), в която участваха и учени. Това заяви пред Maritime.bg д-р Йордан Господинов, председател на Управителния съвет на КСЧМ. Вчера на проведена среща чрез видеоконферентна връзка единодушно са избрали за председател на новата формация доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология при БАН, един от водещите учени в тази област, а за негов заместник, председателят на КСЧМ.

До няколко дни ще бъде готов и правилникът за вземане на решения, срокове на изпълнение и всички останали въпроси, свързани с работата на групата, която се създава със заповед на министъра на земеделието храните и горите, Десислава Танева- каза д-р Господинов. И когато възникне ситуация ще предлагаме, какво да се прави. Както се случи миналата година с попчетата, които започнаха необичайно рано да се размножават, но тогава останахме само с констатацията на учените. Също възникват проблеми с калкана, акулата, бялата мида и всички останали видове със стопанско значение- обясни председателят на КСЧМ и зам.-председател на групата за бързо реагиране. По неговите думи заседанията им ще бъдат затворени (без обичайните широки обсъждания), защото всъщност на едно място се събират мненията както на риболовните организация, така и на учените, на еколозите, тоест на всички. 

Задачата на работната група за бързо реагиране е да предоставя актуална и обоснована информация, налагаща промяна в определения, съгласно приложение № 1 от Закона за рибарството и аквакултурите; относно периода на забрана по време на размножаване на рибите и други водни организми, поради настъпили нетипични климатични условия или установени други обстоятелства, застрашаващи развитието на рибните ресурси, и да дава предложения на ИАРА като компетентен орган.

Събираме се съвсем за кратко време и решаваме да поискаме, примерно забраната за улова да бъде от първи или от десети или веднага да влезе всила. Това, което говорим в Консултативния съвет, забраните за да бъдат гъвкави, плаващи във времето, реално на практика вече става, подчерта д-р Господинов. Всъщност с обединени сили на бранша, науката и еколозите ще помагаме на ИАРА да си върши ефективно работата. Досега администрацията се облягаше на научни доклади, някои от които правени преди 3-5 години, а ситуацията сега е друга, добави председателят на КСЧМ.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота