Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде завършен

Северен поток 2 трябва да бъде завършен. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, изтъквайки че проектът е икономически и отхвърляйки екстериториалните санкции срещу него, предаде ТАСС. Газопроводът е на 93% завършен, но неговото строителство бе временно преустановено заради отказ на Allseas да продължи градежа под натиска на САЩ.

Снимка: Аксел Шмид, Северен поток 2

Maritime.bg припомня, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши със санкции компаниите, ангажирани с проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. В позицията на сенатор Тед Круз не се споменава изобщо „Турски поток“, а се говори за „други руски проекти“. В официалните изказвания в САЩ няма и думичка за т.нар. „Балкански поток“, който е практическо разклонение на руския тръбопровод по дъното на Черно море през България.

Това обаче роди серия от изказвания на близки до управляващите у нас, според които „САЩ спират енергийните проекти в България заради политическата нестабилност“, които се оказаха абсолютно невярни, целящи отвличане на вниманието от протестите в страната.

САЩ си позволиха да отправят брутални заплахи към базираната в Нидерландия Allseas, която участва в полагането през Балтийско море на „Северен поток 2“. Според Дойче веле през декември двама американски сенатори изпращат предупреждение до шефа на Allseas: ако фирмата не се оттегли от „Северен поток“, всички нейни имущества в САЩ ще бъдат замразени, банковите ѝ операции през американски банки ще бъдат блокирани, а американските визи на нейните служители ще бъдат анулирани. Нидерландската фирма по принцип би могла да се възползва от предвидения в закона едномесечен преходен период, но в предупредителното писмо се казва, че и за това дума не може да става.

Според германския депутат Клаус Ернст, който е председател на Икономическата комисия в Бундестага, в писмото се казва следното: „Ако се опитате да довършите газопровода през следващите 30 дни, стойността на Вашите акции ще бъде унищожена, а шансовете за оцеляване на компанията ще бъдат съсипани.“ След тези предупрждения, Allseas изтегли корабите си и спря строителните работи. Инвеститорите искат да довършат газопровода с помощта на два руски специализирани кораба, но САЩ възнамеряват да блокират и този план чрез нов закон. Той следва да засегне всички фирми и лица, които са ангажирани с оборудването на корабите или участват в строителните работи, също така застрахователите и доставчиците на IT-услуги, както и всяка институция, анагажирана с издаване на разрешителни на въпросните плавателни съдове.

Официалният представител по енергетиката в Бундестага от фракцията „Алтернатива за Германия“ Щефан Котре заяви неотдавна, че Берлин трябва да отговори със санкции на новите действия на САЩ срещу „Северен поток-2“.

„Имаме работа с елементи на икономическа война, която САЩ водят, опитвайки се да издигнат на пазара собствената си енергийна индустрия по нечестни начини. От страна на германското правителство е безотговорно да се допуска това“, заяви депутатът.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са „в най-ниската си историческа точка“. Той определи заплахата на САЩ със санкции срещу руските газопроводи в Европа като пример за „брутален натиск“, който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании, предаде БНР. САЩ се опитват да „принудят“ Европа да придобие газ на по-високи цени и „при по-неблагоприятни условия“, подчерта той.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред