Китай приема нов изследователски кораб

Най-големият до момента кораб на Китай за океанографски изследвания и обучение, именуван на Университета „Сун Ятсен“, беше спуснат на вода в Шанхай. Съдът е дълъг 114,3 метра и широк 19,4 метра, достига скорост 16 kn, както да извършва 60-дневни експедиции със 100 души на борда.

Снимка: Радио Китай / България

Главният дизайнер на кораба, У Ган, каза, че този плавателен съд притежава най-голямата водоизместимост, най-силните научни способности и най-иновативния дизайн в Китай, предаде българската секция на местното национално радио.

Описван е като „голяма мобилна лаборатория в морето“.

Освен главната лаборатория на борда му, която е с площ от 760 квадратни метра, корабът може да превозва още 10 мобилни лаборатории. Той е снабден и с площадка за кацане на хеликоптери и дронове.

Строежът на кораба започва през октомври 2019 г. Той отговаря на всички международни стандарти по отношение на емисиите. Очаква корабът да започне първа експедиция през следващата година.

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.