Продължава борбата с пожара на танкера край Шри Ланка, загинал е моряк

Продължава борбата с пожара на борда на плаващия под флага на Панама танкер NEW DIAMOND (IMO: 9191424). Военноморските сили на Шри Ланка потвърдиха, че един моряк от 23-членния екипаж е загинал при експлозия в машинното отделение на кораба с дедуейт 299 986 т., станала причина за последващия пожар.

Maritime.bg припомня, че вчера бяха евакуирани 19 моряци от кораба, който подаде сигнал за бедствие на около 38 nm от бреговете на южноазиатската република. В момента корабът се намира на около 25 nm от бреговете на Шри Ланка.

Третият механик на построения през 2000 г. танкер също е пострадал, той е транспортиран до местна болница в стабилно състояние.

В момента борбата с пожара на танкера се води от 3 кораба на Военноморските сили на Шри Ланка, 1 кораб от Бреговата охрана на Индия, кораб от състава на ВМС на Индия и 3 влекача. Не бяха потвърдени разпространените вчера данни, че ситуацията е овладяна. ВМС на Шри Ланка подчертават, че ситуацията с NEW DIAMOND може да доведе до мащабна екологична катастрофа.

„Огънят се е разпространил в надстройката на кораба и кърмовата част, към момента няма непосредствена опасност за достигането му до танковете. Борбата с огъня ще продължава след обследване структурата на плавателния съд и съгласувано с гръцкия капитан на кораба“, коментират от ВМС на Шри Ланка.

На борда на NEW DIAMOND има 270 хил. м. т. петрол, превозвани от Кувейт за Индия. „Към момента няма непосредствена опасност за допускане на разлив“, смятат още от ВМС.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота