Много са предимствата на новите руски хеликоптероносачи

Корабите „Иван Рогов“ и „Митрофан Москаленко“, които в момента се строят в Крим, ще станат най-универсалните в света в своя клас. Това ще бъде постигнато благодарение на съвместимостта с различни видове хеликоптери, както и поради възможността за монтиране на голямо разнообразие от оборудване на борда им.

Снимка: AFP
Снимка: AFP

Списание Military Watch стигна до това заключение, след като анализира наличната в момента информация. Всеки кораб се очаква да носи между 12 и 18 хеликоптера, в зависимост от техния размер и конфигурация. „Иван Рогов“ и „Митрофан Москаленко“ ще могат да се борят с вражески кораби и подводници, да извършват спасителни операции и да служат като плаващи болници, пише „Российская газета“.

Основната ударна сила ще бъдат вертолетите Ka-52 „Алигатор“ в тяхната морска версия (вече доставени на египетския флот). Те са способни да носят противокорабни ракети Х-31, да поразяват цел на разстояние над 300 км и да летят със скорост около 3 Maха. Освен това тези хеликоптери са подходящи за нанасяне на удари по наземни цели и носят много по-голям полезен товар от основния си конкурент Ah-64 Apache.

Освен това хеликоптерите Ка-31 и Ка-27 могат да бъдат на борда на десантните кораби. Първият служи за радиолокационно патрулиране и се използва успешно на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“, както и на самолетоносачите на китайския и индийския флот. Ка-27 в различни модификации може да служи като противоподводен, транспортен хеликоптер или за издирвателно-спасителни операции.

Накрая се разглежда възможността за използване на хеликоптероносачите като кораби-болници. В момента се решава въпросът кое медицинско оборудване да бъде инсталирано на тях за постоянно и кое – по желание, предварително се изработват варианти за неговото разполагане.

Както „Российская газета“ вече писа, освен хеликоптери, лодки и морски пехотинци, „Иван Рогов“ и „Митрофан Москаленко“ също ще бъдат въоръжени с дронове. Някои ще изпълняват разузнавателни и наблюдателни мисии, други ще нанасят ракетни и бомбени удари.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по