Ядрена подводница потопи „най-малкия кораб“ в американския флот

Потъна един от най-малките плавателни съдове в състава на Военноморския флот на САЩ. Става дума за съд от клас „Boomin Beaver“ – охранителни пристанищни катери с дължина 5,7 метра, които през последния месец станаха „герои“ в серия медийни публикации, донесли им шеговитото прозвище в социалните мрежи „едноклетъчни кораби“.

Снимка: Imgur / Reddit

Това твърди руското издание „Авиа“, което публикува снимка (вижте най-долу) на плавателен съд от този клас, който потъва след сблъсък с неназована ядрена подводница във военноморска база на щатите.

Няма официална информация за подобен инцидент от пресслужбата на Военноморския флот на САЩ.

През 2006 г. флотът обяви за продажба на търг плавателен съд от този клас, който има газене едва 1.5 м.

Той бе продаден за над 100 хил. щ. долара, а според тогавашната обява „този клас съдове са проектирани за дърводобивната промишленост и са имали главна задача провлачване на плаващи трупи, флотът ги използва за поставяне на бонови заграждения“.

От разпространената в руските медии снимка става ясно, че неназованата подводна лодка вероятно е застанала на кей в база, а „Бобърът“ вече я е оградил с боново заграждение. Ако достоверността на снимката се потвърди, вероятно 5,7 метровият съд се е ударил в нея при маневрирането за поставяне на заграждението. На изображението се виждат и най-малко двама военни моряци със спасителни ризи. Снимка: Авиа

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент