IMO: Моряците не могат да останат безкрайно дълго в морето

Необходими са спешни действия за гарантиране здравето и живота на моряците, както и безопасността на корабоплаването. Това подчерта генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим в своя позиция, разпространена преди предстоящото общо събрание на ООН, заяви пред Maritime.bg Наташа Браун от организацията. За пореден път генсекът на IMO призовава правителствата към действия, които гарантират свободното движение на моряците и смените на корабните екипажи.

Има моряци, които са на борда на кораби от над 17 месеци, надвишавайки 11-месечния лимит, определен в Морската трудова конвенция (MLC). На мнозина е отказан достъп до медицинска помощ и отпуск на брега, в нарушение на правата им съгласно MLC и други международни инструменти. Това поражда сериозни опасения не само за здравето и благосъстоянието на моряците, но и за безопасността на корабоплаването. Прекалено уморените и психически изтощени моряци трябва да продължат да експлоатират кораби, което увеличава риска от инциденти.

„Моряците не могат да останат в морето безкрайно дълго“, подчертава генералният секретар на IMO.

„Ако кризата със смените не бъде разрешена скоро, корабите вече няма да бъдат оперирани безопасно и в съответствие с регламентите и насоките на организацията, което допълнително ще влоши икономическото въздействие на пандемията COVID-19“, заявява още той.

Лим допълва още, че разрешаването на кризата изисква общи усилия от „цялото правителство“ в дадена държава, включващи поне няколко министерства. Той повтори призива си към всички държави-членки да определят моряците за ключови работници, прилагайки одобрените от IMO протоколи. Той изтъкна и важността за премахване на другите бариери за смените, като визови ограничения и ограничения за пътуване. Лим повтаря призива си за осигуряване на незабавен достъп на морските лица до медицински грижи и медицински съоръжения на брега, когато е необходимо.

Поредният призив на генералния секретар на IMO идва на фона продължаващите от месеци действия на организацията, включително многобройни изявления на най-високо ниво, двустранни срещи на дипломатическо ниво, както и създаването на специален екип за съдействие, който осигурява подкрепа за моряци, които не могат да бъдат сменени.

Въпреки постигнатия значителен напредък в много страни за решаване на настъпилата криза, темпът не отговаря на броя екипажи, в които са необходими смени на моряци.

Лим покани държавите-членки да повдигнат въпроса за моряците и кризата със смените по време на предстоящата Седмица на високо равнище на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, започваща на 22 септември.

IMO и ILO ще бъдат домакини на странично събитие през тази седмица, за да се повиши видимостта на кризата при смяната на екипажи на Световния морски ден, 24 септември.

Циркуляр:

Circular-Letter-No.4204-Add.29-Covid-19-Communication-From-Secretary-General-Crew-Change

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС