Американски боен кораб влезе в Черно море, руски медии го „повишиха“ в самолетоносач

Американският разрушител USS ROOSEVELT (DDG 80) навлезе във водите на Черно море за провеждане на операция по морска сигурност със съюзниците и партньорите на НАТО в региона. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на американския Шести флот.

Снимка: ВМС, САЩ

За шести път от началото на годината, кораб от състава на ВМФ на САЩ влиза в Черно море. Сегашното плаване на USS ROOSEVELT има за цел да повиши регионалната морска стабилност и комбинираната готовност и военноморски способности, твърдят от американския флот.

Плаването на кораба в Черно море ще засили оперативната съвместимост със съюзниците и партньорите на НАТО и ще покаже колективна решителност към сигурността на Черно море в рамките на операция „Атлантическа решителност“.

Междувременно руски издания съобщиха, че руската фрегата „Адмирал Ессен“ следи движението на USS ROOSEVELT.

В съобщение на руската агенция ТАСС се посочва, че във водите на Черно море е навлязъл американският самолетоносач US Franklin D. Roosevelt. Този самолетоносач е изведен от експлоатация през 1975 г., а е заместен от USS Theodore Roosevelt (CVN-71), който в момента е в Сан Диего след избухване на огнище с коронавирус COVID-19 и последвал мащабен скандал във флота.

Допълнение 1700 ч. на 17.09.2020 г.

Във връзка с множеството запитвания до редакцията на Maritime.bg за първоизточника на информацията, че „американски самолетоносач“ е във водите на Черно море и въпреки поставената директна връзка към сайта на агенция ТАСС, посочваме следното:

Към 15.09.2020 г. в съдържанието на руската агенция е посочено, че движението на американски самолетоносач в Черно море се следи от руския флот.

Към 16.09.2020 г. тази информация е коригирана с коректни данни за плавателния съд, част от състава на Шести флот на САЩ.

Прилагаме два скрийншота на съдържанието, разпространено от руската агенция:

Скрийншот на кашираната версия на текста от 15 септември
Скрийншот на обновеното съдържание на агенцията към 16 септември

Междувременно информацията от първичния текст на руската агенция се появи в две български издания – информационна агенция Блиц и в сайта „Поглед.инфо“.

Бел. авт.: Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г., забранява преминаването на самолетоносачи през проливната зона между Средиземно море и Черно море.

Последни новини

Последни новини

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от