Американски боен кораб влезе в Черно море, руски медии го „повишиха“ в самолетоносач

Американският разрушител USS ROOSEVELT (DDG 80) навлезе във водите на Черно море за провеждане на операция по морска сигурност със съюзниците и партньорите на НАТО в региона. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на американския Шести флот.

Снимка: ВМС, САЩ

За шести път от началото на годината, кораб от състава на ВМФ на САЩ влиза в Черно море. Сегашното плаване на USS ROOSEVELT има за цел да повиши регионалната морска стабилност и комбинираната готовност и военноморски способности, твърдят от американския флот.

Плаването на кораба в Черно море ще засили оперативната съвместимост със съюзниците и партньорите на НАТО и ще покаже колективна решителност към сигурността на Черно море в рамките на операция „Атлантическа решителност“.

Междувременно руски издания съобщиха, че руската фрегата „Адмирал Ессен“ следи движението на USS ROOSEVELT.

В съобщение на руската агенция ТАСС се посочва, че във водите на Черно море е навлязъл американският самолетоносач US Franklin D. Roosevelt. Този самолетоносач е изведен от експлоатация през 1975 г., а е заместен от USS Theodore Roosevelt (CVN-71), който в момента е в Сан Диего след избухване на огнище с коронавирус COVID-19 и последвал мащабен скандал във флота.

Допълнение 1700 ч. на 17.09.2020 г.

Във връзка с множеството запитвания до редакцията на Maritime.bg за първоизточника на информацията, че „американски самолетоносач“ е във водите на Черно море и въпреки поставената директна връзка към сайта на агенция ТАСС, посочваме следното:

Към 15.09.2020 г. в съдържанието на руската агенция е посочено, че движението на американски самолетоносач в Черно море се следи от руския флот.

Към 16.09.2020 г. тази информация е коригирана с коректни данни за плавателния съд, част от състава на Шести флот на САЩ.

Прилагаме два скрийншота на съдържанието, разпространено от руската агенция:

Скрийншот на кашираната версия на текста от 15 септември
Скрийншот на обновеното съдържание на агенцията към 16 септември

Междувременно информацията от първичния текст на руската агенция се появи в две български издания – информационна агенция Блиц и в сайта „Поглед.инфо“.

Бел. авт.: Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г., забранява преминаването на самолетоносачи през проливната зона между Средиземно море и Черно море.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на