Морската индустрия ще бъде включена в Европейския пазар на въглеродни емисии

Морската индустрия ще бъде включена в Европейския пазар на въглеродни емисии от 2022 г. Това решиха вчера депутатите в Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Корабоплаването е единственият сектор, който не отговаря на целите на ЕС за намаляване на емисиите, но е подложен на засилен контрол, тъй като блокът се опитва да насочи индустриите към плана си за „климатичен неутралитет“ до 2050 г., пише още агенцията.

По време на гласуване във вторник депутатите от ЕС заявиха, че въглеродният пазар на блока трябва да бъде разширен. В него ще бъдат включени емисиите, реализирани при плавания в ЕС, както и такива, които започват или завършват в пристанище на съюза.

Това би принудило корабособствениците да купуват разрешителни за всеки тон въглероден диоксид.

„Крайно време е да се приложи принципът „замърсителят плаща“ по отношение на корабоплаването“, каза Юта Паулус, депутатът от Зелените, водещ преговорите на Европейския парламент по въпроса.

Плановете за включване на корабоплаването в схемата набират скорост, въпреки отпора от страна на индустрията.

Документ, който се очаква да бъде публикуван в четвъртък, потвърждава плановете за разширяване на схемата до „морски транспорт в рамките на ЕС“, според Ройтерс.

Това вероятно ще се случи чрез пакет от пазарни реформи, които Комисията ще предложи до юни 2021 г.

„Предложението за разширяване към международното корабоплаване игнорира глобалните преговори, които вече се водят в IMO, и рискува да разпали търговско напрежение в деликатен момент за световната икономика“, казва Саймън Бенет, заместник генерален секретар на Международната морска камара.

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на