Жорн Лангелан – капитанът, който иска да промени корабоплаването

Когато преди 13 години стартирахме първия си проект с ветроходен кораб за превоз на товари, всички ни казваха, че сме напълно луди. В днешни дни и за да гарантира своята екологосъобразност, корабоплаването е изправено пред все по-големи предизвикателства. Вярвам, че една от стъпките към бъдещето е да погледнем назад, използвайки възможностите, които ни дават съвременните технологии. Това каза специално за Maritime.bg Жорн Лангелан, 42-годишен холандски капитан, роден в семейство на корабособственици, запален ветроходец и основател на компанията „EcoClipper“.

Кап. Жорн Лангелан, снимка: ЕкоКлипер | Maritime.bg

Базираната в Нидерландия компания планира да построи ветроходен флот за превоз на товари при нулево замърсяване с вредни емисии. „EcoClipper“ вече очаква оферти от 10 корабостроителници в Нидерландия, Полша и Дания за „традиционно построен ветроходен кораб за генерални товари, който не се задвижва от механичен двигател“. Първият кораб ще бъде реплика на построения през 1857 г. холандски клипер НОЙ (Noach). Той е бил най-бързият холандски ветроходен кораб за всички времена, според Лангелан.

Оригиналните чертежи на НОЙ са умело пренесени в модерен модел от архитектите на „Sailvolution“. Конструкцията на кораба го прави особено подходящ за превоз на генерални товари, проектни товари, обучение по ветроходство, но и превоз на пасажери, заявява със задоволство Лангелан. „Оптималната комбинация от газене, широчина, дължина и капацитет ще даде възможност на корабите от серията да акостират, товарят и разтоварват в пристанища с ограничена инфраструктура“, коментират още от „EcoClipper“. „Този съвременен ветроходен кораб ще бъде пример за максимална устойчивост и мореходност“, добавя Лангелан.

Бъдещият тримачтов EcoClipper 500, реплика на холандския клипер НОЙ

Очакванията са корабът да превозва товари при трансатлантически и транстихоокеански преходи. Тримачтовият съд има обща ветрилна площ от 976 кв. м. „Плаванията ще са без никакво механично задвижване“, планират от „EcoClipper“.

За бъдещи товародатели компанията очаква малки и средни бизнеси, ориентирани към екологичната устойчивост и екологичните продукции. „Тези бизнеси представляват особен интерес, тъй като са най-бързо растящ сегмент в САЩ и Европа и са значителна икономическа сила“, смятат от компанията.

Още преди строителството на първия кораб във флота на „EcoClipper“, редица бизнеси заявяват интерес към инициативата

Какви са плановете на Лангелан, четете в интервюто му пред Maritime.bg. Записа Ал. Тодоров:

Кап. Лангелан, през последните няколко години редица компании и организации от научния и неправителствения сектор търсят решение за декарбонизация на корабоплаването, вече са десетки публично известните проекти с поглед „назад“ и обратно към вятъра, това ли е бъдещето?
– Ако най-сетне вземем насериозно промяната на климата – да, ветроходните кораби за превоз на товари са едно от добрите решения за справяне с този глобален феномен, пред който е изправено човечеството.

Как започнахте кариерата си на море и кога решихте да създадете проекта „EcoClipper“?
– Когато бях на 12 години за първи път се качих на борда на кораб, собственост на член на моето семейство. Тогава се влюбих в тази запленяваща магия, станала по-късно и моя професия. Дълги години работих в търговското корабоплаване на моторни съдове, докато не срещнах един капитан, който ме въведе в света на ветроходните кораби. Започнах да плавам на ветроходи, участвах в редица екологични експедиции, включително край Антарктика. През годините темата с промяната на климата някак заплени съзнанието ми. В Нидерландия, както знаете, има голям брой ветроходни пътнически съдове. Нещо обаче липсва – защо не превозваме и товари с тях? Така през 2007 г. стартирах с двама колеги компанията „Fairtransport“. Започнахме с два ветроходни кораба за превоз на товари – TRES HOMBRES, построен през 1943 г. и може би най-стария на планетата товарен кораб в експлоатация – NORDLYS, построен през 1873 година. В началото всички ни казваха, че сме луди. С времето обаче все повече станаха товародателите, интересът към този вид товарни превози се увеличи, благодарение на екологичните аспекти. Не само това, но много компании успяха умело да въведат добавена стойност към продуктите, които превозвахме с ветроходни кораби.

Защо тогава се разделихте с първата компания и създадохте „EcoClipper“?
– След 10 години работа по проекта реших да направя това, което смятам за правилно – да работя за реализиране на доказано успешния модел, но вече в много по-големи мащаби. Целта на „EcoClipper“ е да се направи прототип на голям ветроходен кораб, с много по-голям товарен капацитет, способен да извършва трансокеански преходи.

Колко ще струва строителството на първия кораб от серията и как ще се финансира?
– В момента сме в активния етап на преговори с няколко корабостроителници. Към момента не желая да коментирам финансовите параметри, докато не изберем завод, в който ще бъде построен първият кораб. Частично проектът ще бъде финансиран и чрез краудфъндинг (групово финансиране от физически лица). Приключихме успешно първия кръг от набиране на средства, планират се следващите, които обаче бяха забавени от пандемията. Желаещите да инвестират в проекта могат да намерят повече информация на нашия сайт и след запитване да получат повече данни, включително бизнес плановете.

Какви товари очаквате да превозвате и на каква цена?
– Товародателите ще плащат по-високи цени от превоза с контейнеровоз, например. Там те заплащат икономическата стойност за услугата, но не и екологичната цена. За превоз на товари с „EcoClipper“ ще се заплаща реалната екологична цена. Не всички товари могат да бъдат транспортирани с нашите ветроходи, но опита ми показва, че успешно с ветроходи досега сме превозвали кафе и подправки. Възможностите са големи, както и очакванията ни.

Ще виждаме ли в идните години все повече ветроходни товарни кораби? Казахте, че имате големи очаквания, как виждате развитието на вашата компания след 20 години?

– Да, убеден съм, че все повече ще стават този тип проекти. За да се превозят 10% от всички товари, които в момента се транспортират от моторни кораби, трябва да бъдат построени поне 200 000 ветроходни кораба… Разбира се – „небето е границата“, но рано или късно корабоплаването трябва да поеме по-природощадящ курс, както всеки друг вид транспорт. Относно бъдещето на „EcoClipper“ – към момента планираме обслужването на четири постоянни линии, за които ще ни трябват по няколко кораба. След 20 години? След 20 години очаквам да разполагаме с до 40 ветроходни съда, транспортиращи товари до всички точки, а шипингът не само да е поел по нов курс, а уверено да плава в едно по-светло и екологично бъдеще.


| В края на тази публикация е достъпен анализ „Потенциал на превоза на товари с ветроходни кораби“, разработен от „EcoClipper“.


Видео:

Снимки:

От поредицата „Обратно към вятъра“:

Анализ:

The-Potential-for-Sail-Cargo-and-Travel-A-Market-overview-2020

Последни новини

Последни новини

Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от Хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя. Срещу него е изстреляна ракета, която

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация