Първо плаване за най-големия атомен ледоразбивач в света

Водещият универсален ядрен ледоразбивач АРКТИКА от руския проект 22220 отплава от „Балтийския завод“ в Санкт Петербург с направление Мурманск, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на „Росатомфлот“. Корабът е най-големият и най-мощен ядрен ледоразбивач в света. Първото плаване на АРКТИКА ще продължи около две седмици.

Снимка: Росатомфлот

„Създаването на съвременен флот атомни ледоразбивачи, които да осигуряват редовната, безопасна и целогодишна навигация по цялата дължина на Северния морски път, е стратегическа задача за Русия“, отбелязва Вячеслав Рукша, заместник генерален директор на „Росатом“, отговорен за Северния морски път.

Maritime.bg припомня, че строителството на АРКТИКА започна в края на 2013 г., корабът бе спуснат на вода през юни 2016 година, а преди седмица завърши успешно вторият и последен етап на ходовите му изпитания.

Плавателният съд има дължина 173,3 м., широчина 34 м., газене 10,5 м., достига максимална скорост 22 kn и е способен да преминава през ледени полета с дебелина на леда до 2,9 м. Очакваният експлоатационен живот на АРКТИКА е 40 години. Екипажът на кораба е 53-членен.

Проектът за ядрения ледоразбивач бе разработен през 2009 г. Оборудван е с два реактора RITM-200, специално проектирани за този кораб и изцяло руска разработка, както и парна турбина с обща мощност 175MW.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент