В гръцкото корабоплаване цари хаос

Сградата на гръцкото Морско министерство в Порт Пирея
Сградата на гръцкото Морско министерство в Порт Пирея

В гръцкото корабоплаване цари хаос, предизвикан от решението на премиера Георгиос Папандреу да обедини в едно свръх министерство търговския флот, развитието и конкурентността.

Това мнение изрази заместник-министърът на свръх министерството Харис Памбукис в предаване на гръцката държавна телевизия, grreporter.info. Той предложи всички организации, служби и ведомства, които се занимават с търговския флот да се обединят и да се възстанови бившето вече министерство на търговския флот.

На заседание на министерския съвет от преди два дни, предложението му е било разкритикувано както от началника му, министъра на развитието, конкурентността и търговския флот Михалис Хрисохоидис, така и от министъра за защита на гражданите Христос Папуцис, в чието разпореждане попадна гръцката брегова охрана след закриването на водното министерство.

Според информации на гръцки медии и премиерът Георгиос Папандреу не харесал критиката срещу решението му. Само ден след това Харис Памбукис му поднесал оставката си, която била приета незабавно.

Това е първият голям разнобой в социалистическото правителство само два месеца след основния ремонт, който предприе Геооргиос Папандреу. “В този критичен момент сме длъжни да се откажем от догматизма и личните стратегии, които не обслужват националния интерес. Днес целта е икономическото развитие и  търговският флот може да допринесе за постигането й”, пише Памбукис в личното си послание до министър-председателя.

Той определя като очевидна необходимостта от възстановяване на министерството и твърди, че всички институции, които имат връзка с корабоплаването предлагат същото. “Решението ми да подам оставка е потвърждение на смисъла да вляза в политиката, то е признак на отговорност, действие на човек, който не е зависим от постове и служби, то е естествено доказателство за достойнство”, завършва писмото си Харис Памбукис.

Новината беше посрещната бурно от опозиционните партии. Консервативната Нова демокрация обвини премиера Георгиос Папандреу, че отказва да признае грешката си да закрие Министерството на търговския флот и с упоритостта си уврежда националния интерес. “За съжаление другарските междуособици на правителството унищожават един от двата отрасъла, които са шампиони на икономиката – корабоплаването”, заяви говорителят на партията Янис Михалакис. Крайнодясната ЛАОС определи Памбукис като “гениален” министър и прикани и останалите да последват примера му. “Като следват личните си интереси министрите на Папандреу търсят начини, за да не провеждат реформите, с които страната се е ангажирала”, заявиха от Демократичния алианс на Дора Бакояни.

maritime.port.bg припомня, че в края на 2010г. Гърция възстанови Морското министерство. Това стана след месеци недоволство от корабоплавателната индустрия. Янис Диамантидис, пое „старото-ново“ министерство под името „Министерство на Морското дело, Рибарството и Островите“.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър