Колко млади българи избраха морското образование

Общо 1 164 младежи и девойки са приети* до момента за обучение във всички учебни заведения в страната, подготвящи кадри за морската индустрия, установи проверка на Maritime.bg. В България морски кадри готвят Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Технически университет – Варна, Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас и Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе.

Снимка: Ал. Тодоров | архив, Maritime.bg

Общо 209 млади дами започват обучение по специалности в петте учебни заведения.

Най-голям брой новоприети има във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, в което за учебната 2020-2021 обучение започват 878 студенти и курсанти, като към момента все още тече записването за магистри и за бакалаври чужденци.

109 ученици, от които 15 момичета и 94 момчета, започват обучението си във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“.

В морските специалности на ТУ – Варна към момента са записани 61 души. Заети до момента са около 50% от свободните места по тях.

Станалата наскоро общинска морска гимназия – Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ в Бургас, приема 70 ученици в три специалности. Едно момиче започва обучението си по специалност „Корабоводене – морско“ в училището.

В Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе в VIII клас за новата учебна година са приети 46 ученици по три специалности.

Инфографика:
* Съдържанието в настоящата инфографика се обновява в реално време и при постъпване на нови данни от учебните заведения. Записването по морските специалностите продължава, данните са актуални към 24.09.2020, 1839 ч. В инфографиката няма данни за разпределение по пол на новоприетите ученици в ПГРКК – Русе и студенти в ТУ – Варна.

Вижте още по темата:

Изграждат иновативен образователен център във Варненска морска гимназия

Уникален консорциум ще модернизира морската ни научна база

Флотилен адмирал (о.р.) Коста Андреев: Расте видимостта на ТУ – Варна сред морските среди

Флотилен адмирал Боян Медникаров: Излизаме с много по-голям капацитет от кризата с пандемията

Морският бизнес помага на ТУ – Варна в новите форми на обучение

Космическо летище проектираха в Морско училище

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Ученици от Морската гимназия в Бургас провеждат практика на „Дружба“

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран