Арестуваха българи на яхти с хашиш

Над 30 тона хашиш са заловени от властите в Испания на борда на ветроходни яхти от висок клас. Арестувани са 10 граждани на Република България и Руската федерация, съобщиха официално пред Maritime.bg от пресслужбата на полицията в Испания.

Операцията е проведена в различни райони от 24-и до 28-и септември.

В нея са включени четири патрулни лодки, хеликоптер и самолет за наблюдение и проследяване на престъпната група. В операцията, която Испания определя като „най-голям удар в историята на страната срещу контрабандата на хашиш по море“, са участвали и единици от състава на Военноморските сили.

Разследването на групата е започнало през октомври 2019 г., след като е установена контрабанда на наркотици на друг плавателен съд.

Разследващите установяват, че се планира контрабандата на хашиш на борда на други пет яхти – „Phase One“, „Hanna“, „Sweet Breeze“, „Eagle Ray“ и „Carla“.

На 26 март т.г. и на около 80 nm южно от Майорка е задържана пратка от над 4 200 кг. хашиш на борда на яхтата „Phase one“. 17,2-метровата яхта плава под флага на Нидерландия, а на борда й били двама български граждани, които са предадени на съд. Те опитали да запалят ветроходния съд, когато установяват, че към тях плават катери на испанските служби. Залавянето на тази пратка става причина за разплитане на сложната схема на контрабандистите с останалите лодки.

На 14 юли 2020 г. е проведена втората акция. На борда на яхта „Hanna“, дълга 14,5 метра и плаваща под флага на Обединеното кралство, са открити 360 кг. хашиш.

През септември т.г. контрабандистите правят опит за превоз на още хашиш на яхтите „Sweet Breeze“, „Eagle Ray“ и „Carla“

„Испанският флот успешно проследи движението на тези плавателни съдове. Операцията е важен крайъгълен камък в борбата с трафика на наркотици, като се има предвид, че това е най-големият ни удар на море“, коментираха от пресслужбата на испанската полиция пред Maritime.bg.

В международни води на 24 септември и югоизточно от Фуертевентура са заловени 10 700 кг. хашиш на борда на 21,99-метровата ветроходна яхта „Sweet Breeze“.

В същия ден и близо до Гибралтар са открити 9 300 кг. хашиш на борда на „Eagle Ray“.

На 26 септември са заловени 4 500 хашиш на борда на яхта AMAALTA, плаваща под флага на Германия.

На яхта „Carla“, плаваща под флага на Нидерландия са заловени преди 2 дни други 6 000 кг. хашиш.

Вижте още:

| Този текст е публикуван в 18:41 ч. и редактиран в 22:36 ч.

Последни новини

Последни новини