ИАМА разпространи указания за плавателните стажове на работещите на яхти

ИА „Морска администрация“ разпространи указания за начина на процедиране по отношение на плавателния стаж на морски лица, които изпълняват длъжности на плавателни съдове тип „яхта”, регистрирани за спорт и развлечение (pleasure), но фактически опериращи като търговски.

От агенцията съобщават за зачестилите случаи на недопускане до опреснителни курсове за специална и допълнителна подготовка на такива морски лица.

1. Да бъде признаван плавателен стаж за нуждите на преминаване на опреснителни курсове за специална и допълнителна подготовка, когато морското лице представи копия на корабни свидетелства на плавателния съд, на който е изпълнявало задължения, които да удостоверяват следното:
1.1. Съответствие с LARGE COMMERCIAL YACHT CODE (LY3), удостоверен с корабно свидетелство за съответствие (Statement of compliance for large pleasure sailing & motor vessels или друг подобен).
1.2. Наличие на корабни документи съгласно „Списък на използваните свидетелства”(List of certificates to be used) на LARGE COMMERCIAL YACHT CODE (LY3).

2. Да бъде признаван плавателен стаж за нуждите на преиздаване на свидетелство за правоспособност за „Корабен радиоператор за СМСББ” (обща или ограничена категория) след документална проверка на списъка на радиооборудването и посочване на изискване за съответната квалификация/правоспособност в свидетелството „Minimum Safe Manning Document” на плавателния съд.

3. Допускането до опреснителни курсове по специална и допълнителна подготовка на дадено морско лице да бъде извършвано след извършване на служебна проверка по т.1 и при изпълнение на изискването на продължаваща компетентност съгласно чл.87 от Наредба № 6 от 2012 г. за компетентност на морските лица в Република България. Проверката се извършва от служител на дирекция „Морска администрация” (Варна или Бургас) в зависимост от териториалната компетентност, в която попада учебното заведение, в което лицето ще провежда съответния опреснителен курс.

4. Плавателния стаж по т.1 и 2 на морското лице да бъде при изпълнения на задължения, съответстващи на свидетелството му за правоспособност или свидетелството за професионална компетентност.

5. Не се признава плавателен стаж като продължаваща компетентност за нуждите на преиздаване на свидетелства за правоспособност, различни от „Корабен радиооператор”, извършен на плавателни съдове за спорт и развлечение, независимо от размерите, оборудване, тонаж и мощност на корабната силова уредба.

Последни новини

Последни новини

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от