Хакери удариха и Международната морска организация

Международната морска организация (IMO) е последната жертва на хакерска атака. Пред Maritime.bg Наташа Браун от пресслужбата на организацията заяви, че някои от онлайн ресурсите на организацията са временно недостъпни. Спрян е и сайтът на IMO.

„ИТ техниците на IMO затвориха ключови системи, за да предотвратят допълнителни щети от атаката“, каза още пресаташето на организацията.

Попитана за вида на атаката и целите, които хакерите са набелязали, Браун заяви, че става дума за „сложна кибераката“.

„IMO работи с експерти на ООН в областта на информационните технологии и сигурността, за да възстанови системите възможно най-скоро, да идентифицира източника на атаката и допълнително да подобри системите за сигурност“, допълват от организацията.

Преди дни френската корпорация CMA CGM бе поразена от хакерска атака. Кибер нападението успява да криптира файлове на компютрите в офиси на компанията, превръщайки ги в напълно неизползваеми. За възстановяване на достъпа, хакерите са изискали да им бъде заплатена неназована сума.

Преди 3 години Maersk беше също ударена от хакерска група. Това бе най-голямата и първа подобна публично известна атака за морската индустрия. Компанията разходва над 300 млн. долара в подобрение на кибер сигурността.

През април тази година сериозно пострадаха онлайн услугите, предлагани от Mediterranean Shipping Company (MSC).

Мащабна кибератака засегна и китайския гигант COSCO през 2018 г. Корпорацията не даде пълни подробности за вида на „нападението“, коментирайки само, че вирус е засегнал уеб системите, включително имейлите на компаниите от групата. Една от кризисните мерки, предприета от компанията, бе пренасочване на част от комуникациите с клиентите към Фейсбук и имейли в Yahoo и Gmail.

През 2015 г. САЩ съобщи, че 3600 пристанища ще влязат в единен кибер хъб, след като стана ясно, че системите в много от тях могат да бъдат пробити от хакери.

Година по-рано пък беше предотвратен хакерски опит за спиране на операциите на борда на динамично позиционирана и полупотопяема нефтена платформа край бреговете на Африка, при което съоръжението опасно се накрени.

Преди 8 години Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) предупреди, че морският бизнес от съюза не е готов за справяне с хакерски атаки.

Отчита се драстичен ръст на кибератаките срещу пристанищни оператори, съобщиха от специализираната компания за киберсигурност „Naval Dome“. До края на тази година от компанията очакват най-малко 500 големи пробива в сигурността на системите на компании, заети в морската индустрия.

61 студенти започнаха обучение през тази година по специалност „Киберсигурност“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, в което преди дни завърши киберучение.

През миналата година в учебното заведение бяха приети и първи курсанти по новата специализация„Кибероперации“ за ВМС. Вижте тук колко студенти и курсанти започнаха обучение по специалностите.

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред