Хакери удариха и Международната морска организация

Международната морска организация (IMO) е последната жертва на хакерска атака. Пред Maritime.bg Наташа Браун от пресслужбата на организацията заяви, че някои от онлайн ресурсите на организацията са временно недостъпни. Спрян е и сайтът на IMO.

„ИТ техниците на IMO затвориха ключови системи, за да предотвратят допълнителни щети от атаката“, каза още пресаташето на организацията.

Попитана за вида на атаката и целите, които хакерите са набелязали, Браун заяви, че става дума за „сложна кибераката“.

„IMO работи с експерти на ООН в областта на информационните технологии и сигурността, за да възстанови системите възможно най-скоро, да идентифицира източника на атаката и допълнително да подобри системите за сигурност“, допълват от организацията.

Преди дни френската корпорация CMA CGM бе поразена от хакерска атака. Кибер нападението успява да криптира файлове на компютрите в офиси на компанията, превръщайки ги в напълно неизползваеми. За възстановяване на достъпа, хакерите са изискали да им бъде заплатена неназована сума.

Преди 3 години Maersk беше също ударена от хакерска група. Това бе най-голямата и първа подобна публично известна атака за морската индустрия. Компанията разходва над 300 млн. долара в подобрение на кибер сигурността.

През април тази година сериозно пострадаха онлайн услугите, предлагани от Mediterranean Shipping Company (MSC).

Мащабна кибератака засегна и китайския гигант COSCO през 2018 г. Корпорацията не даде пълни подробности за вида на „нападението“, коментирайки само, че вирус е засегнал уеб системите, включително имейлите на компаниите от групата. Една от кризисните мерки, предприета от компанията, бе пренасочване на част от комуникациите с клиентите към Фейсбук и имейли в Yahoo и Gmail.

През 2015 г. САЩ съобщи, че 3600 пристанища ще влязат в единен кибер хъб, след като стана ясно, че системите в много от тях могат да бъдат пробити от хакери.

Година по-рано пък беше предотвратен хакерски опит за спиране на операциите на борда на динамично позиционирана и полупотопяема нефтена платформа край бреговете на Африка, при което съоръжението опасно се накрени.

Преди 8 години Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) предупреди, че морският бизнес от съюза не е готов за справяне с хакерски атаки.

Отчита се драстичен ръст на кибератаките срещу пристанищни оператори, съобщиха от специализираната компания за киберсигурност „Naval Dome“. До края на тази година от компанията очакват най-малко 500 големи пробива в сигурността на системите на компании, заети в морската индустрия.

61 студенти започнаха обучение през тази година по специалност „Киберсигурност“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, в което преди дни завърши киберучение.

През миналата година в учебното заведение бяха приети и първи курсанти по новата специализация„Кибероперации“ за ВМС. Вижте тук колко студенти и курсанти започнаха обучение по специалностите.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за