В Хонг Конг продават менажирания от българи кораб-затвор „Sakhalin“


Съдът на Хонг Конг обяви, че задържаният кораб SAKHALIN (построен през 1985г. във Варна) е обявен за продажба. Според местни медии зад офшорната фирма SEAFORCE MARINE, явяваща се собственик на кораба, стоят българи. Преди да бъде задържан, плавателният съд е аварирал, а необходима подкрепа моряците не са получили от корабособственика и мениджъра.

Maritime.bg припомня, че мениджър на SAKHALIN е регистрираната в Бургас – Интерфлийт Шипмениджмънт.

На борда на плавателния съд има 16 руски и 5 украински моряци, които не са получавали заплатите си с месеци.

След като се разрази скандалът, руските профсъюзи защитаващи интересите на морските лица, както и правителствени структури на Украйна изискаха спешно съдействие от властите в Хонг Конг. На моряците са били осигурени храни и гориво. Съдът в Хонг Конг след многобройни опити за връзка с корабособственика и мениджъра, ще изнесе кораба на търг в началото на май.

По информация на Maritime.bg, корабособственикът все още има възможност да заплати дъговете си, преди да загуби SAKHALIN.

Моряците за момента отказват да напуснат страната, било им е предложено да бъдат изведени.

Виж още: Българска „връзка“ в завличането на 21 руски и украински моряци

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на