109 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота

Днес отбелязваме 109 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота.

Преди 109 години в навечерието на Балканската война със Заповед по флота на Негово Височество №170/11.10.1912г. под ръководството на капитан II ранг Димитър Добрев се сформира Семафорно-наблюдателната служба на флота. Учредени са 11 семафорно-набюдателни поста по Черноморското крайбрежие – Шабла, Калиакра, Каварна, Екрене, св. Константин, Галата, Камчия, Емине, Месемврия, Созопол и Зейтин. За командир на Семафорно-наблюдателната служба е назначен лейтенант Никола Тодоров.

В периода 1913 г. – 1917 г. Семафорно-наблюдателната служба се разширява, като включва в състава си и 14 поста по поречието на река Дунав и 9 поста в Беломорското крайбрежие.

През пролетта на 1944 г. Семафорно-наблюдателната служба значително разширява състава си, като увеличава броя на постовете, комплектовани по щата за военно време.. В края на годината морското наблюдение разчита на 23 гранично-наблюдателни поста, разположени по цялото Черноморско крайбрежие.

С откриване на преимуществата на радиолокационните станции, командването на ВМС взема решение за изграждане на брегова радиолокационна система за наблюдение и през 1956 г. започва монтиране на радиолокационни станции „Лот-М“ и опознавателните апаратури „Никел-К“ на постовете за наблюдение и свръзка.

На 01 юни 2008 г. действащите сили за брегово наблюдение по Черноморското крайбрежие са обединени в едно военно формирование 32300, подчинено на Щаба на ВМС.

Така за първи път в историята си, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в една структура, която става първоприемник на славните традиции на създадената през 1912 г. Семафорно-наблюдателна служба.

На 01.07.2011 г. официално е открита „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановка на море.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент