Кръщават новите – стари минни ловци на флота – “Струма” и “Места”

Минните ловци на Военноморските сили, които бяха закупени от Нидерландия, ще плават под имената СТРУМА и МЕСТА. Днес ще се проведе официална церемония по именуване на двата плавателни съда, които флотът придоби за близо 2 млн. евро. От пресцентъра на военното министерство съобщиха, че в церемонията ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Ритуалът по кръщаването ще се състои в1530 ч. в Пункт за базиране Варна.

Водосвет за здраве и освещаване на корабите ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще връчи на техните командири военноморския флаг на Република България. Сред официалните гости е и Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър.

По повод отбелязването на 50 години от създаването на 3-и дивизион противоминни кораби ще бъдат наградени военнослужещи от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Двата кораба пристигнаха в България на 23 септември и бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Те са произведени през 1984 – 1985 г. и са модернизирани през 2005 – 2006 година. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент