До 10 млн. лева набъбват разходите за 30-годишните минни ловци, прави се опит за саботиране на проекта за нови патрулни кораби

До 10 млн. лева ще набъбнат разходите за двата новопридобити минни ловеца за Военноморските сили. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на Maritime.bg. Той коментира, че се планират ремонтни дейности на двата 30-годишни съда за по 2 млн. лева. Така общите разходи за проекта по придобиване ще достигнат 10 млн. лева – близо 4 млн. лева за покупката, 2 млн. за доставката и още 4 млн. лева за ремонт.

Днес в Пункт за базиране Варна се проведе ритуал по именуване на двата плавателни съда, които бяха придобити и транспортирани от Нидерландия. До Варна корабите бяха превозени на борда на тежковоз.

Корабите ще плават под имената СТРУМА (б.н. 33) и МЕСТА (б.н. 31).

Кръстница на първия стана Лидия Кайкамджозова – съпруга на управителя на „Бон Марин“ Емил Кайкамджозов, а на втория Деница Проданова – дъщеря на управителя на „Космос Шипинг“ Пламен Проданов. Maritime.bg припомня, че обединение между „Бон Марин“ и „Сплийтхоффс Груп“ бе избрано за организиране на транспорта на корабите с тежковоз, а консорциумът между „Космос шипинг“ и „САЛ Хеви Лифт“ бе класиран на второ място в същата процедурата, за която държавата плати 2 млн. лева.

Очаква се тепърва да се оцени техническото състояние на двата съда, на борда на които от днес се вее военноморският флаг на Република България. СТРУМА и МЕСТА се очаква да влязат в оперативна експлоатация през следващата година, според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който все пак изтъкна, че цената на придобиване е изключително ниска, определяйки я като „символична“.

„Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, на разбирането на правителството и парламента, на цялото българско общество, в Българската армия започнаха промени, които, надявам се, ще бъдат необратими“, каза още министърът на отбраната. Той посочи, че за изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. „Това беше нашата амбиция през последните три години. Надявам се такава да бъде и амбицията на следващите политически ръководства на Българската армия“, заяви той.

Видео:

Каракачанов заяви пред медии във Варна след церемонията, че се прави опит за спиране на проекта за придобиване на други два нови многофункционални патрулни кораба. Той подчерта, че интерес от това има „определена политическа сила“ без да посочва коя партия визира. Изтъкна още, че се прави опит за включване на друга държава от региона в проекта, но подчерта, че това няма да бъде допуснато и предстои подписване на договора за строителство. Припомняме, че немските корабостроителници „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” бяха избрани за строителството на новите кораби. Проектът е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС, а според военния министър двата кораба ще бъдат построени във варненско кораборемонтно и корабостроително предприятие, което ще бъде подизпълнител на немския завод.

„От 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб, който да влезе в състава на ВМС. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в българския боен флот, се увеличават способностите на армията“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че съвсем скоро ще започне и изграждането на двата нови многоцелеви кораба за ВМС. Това ще стане след подписването на договора, който вече е готов.

Видео:

Днес беше отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, чиито приемник е Отряд противоминни кораби. В обръщението си към военнослужещите от дивизиона началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза, че винаги се е възхищавал на лекотата, с която изпълняват задачите си, на тяхната колегиалност и приятелство. Той обяви, че в резултат на анализа в рамките на Стратегическия преглед на отбраната Трети дивизион противоминни кораби ще бъде възстановен. По думите му – двата кораба минни ловци, които днес официално влязоха в състава на ВМС, са само началото в бъдещото развитие на дивизиона и неговите военнослужещи. „На двамата командири пожелах да ме поканят на първото си плаване“, каза още адмирал Емил Ефтимов.

По повод годишнината военнослужещи от Отряд противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на