Иранските военноморски сили освободиха китайски кораб пленен от пирати


Китайският министър на външните работи Yang Jiechi изрази своята благодарност на иранския си колега Ali-Akbar Salehi за операцията на иранските ВМС, при която бе спасен 28-членният екипаж на кораба Xiang Hua Men, който попадна под пиратска атака. Министър Jiechi заяви, цитиран от пресслужбата на министерството, че желае отношенията между двете държави да продължат да се развиват.

Всеки от моряците ще получи бонус от 10, 000 щ. долара за проявената храброст при нападението. Екипажът заедно със спасителите пристигнаха в порта на Бандар Аббас.

В петък 23,000-тонният Xiang Hua Men (построен през 1987г.), част от флота на Nanjing Ocean Shipping Co (NASCO), бе похитен от пирати край бреговете на Оман. Властите в Китай изпратиха дипломатическа нота до Техеран с молба – иранските военноморски сили да нанесат удар и да освободят моряците.

Два ирански бойни кораба са открили отвлечения Xiang Hua Men и са заповядали на пиратите да се предадат. След размяна на изстрели, пиратите хвърлят оръжията си в морето. Деветимата похитители са били арестувани.

След ареста иранските сили установяват, че двигателят на плавателния съд е извън строя, а един от моряците е леко ранен от рикоширал куршум.

[oqeygallery id=28]

Посланикът на Китай в Иран Yu Hongyang посрещна моряците от кораба край Бандар Аббас. В същото време спасителният екип е дал пресконференция, посочвайки действията по време на операцията. Става ясно, че по-голямата част от моряците са успели да се скрият в защитено помещение на борда.

„Бяхме изключително уплашени, 27 от нас се скриха в контролната зала, която е защитена, но пиратите започнаха да разбиват вратата“, коментира на брега главният механик на кораба Xu Hongbing.

Капитанът на кораба He Feng е бил заплашен с брадва, пиратите поискали от него екипажен списък. Тогава установили, че един член от екипажа липсва. Морякът се бил скрил в инсинератора.

Пиратите заповядали на моряците да насочат кораба към Сомалия, но точно в този момент се озовали между двата ирански кораба. Последвали заплахи срещу моряците и заповеди да отклонят иранските кораби.

„Казаха ми да съобщя на военните кораби, че ако се приближат на по-малко от 20nm ще започват да ни избиват един по един“, заявява капитанът на Xiang Hua Men. „Те поискаха от мен да кажа на иранците, че са 22 и са тежко въоръжени, но аз успях да информирам военните, че става дума за 9 нападатели“, каза кап. He Feng.

След приближаването на иранските кораби, цялата машинна команда скача във водите, а по-късно е била спасена от военните кораби.

Китай е страната, която купува най-много петрол от Иран.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който