Турция: Има много повече газ в находищата ни в Черно море

Турция увеличи изчисленията за прогнозните запази на газ в находищата край Черноморското си крайбрежие до 405 млрд. куб. метра. Това съобщи президентът на страната Реджеп Ердоган, след открити нови 85 млрд. куб. метра, предаде „Ал-Джазира“. Телевизията припомня, че през август той определи откритията в Черно море като „най-големите в историята“ на страната.

„Работата в този сондаж е завършена след достигане на дълбочина от 4 775 метра, както беше планирано по-рано“, каза Ердоган, говорейки на борда на сондажния кораб FATIH в събота.

Още преди нарочното събитие някои анализатори коментираха, че откритите количества газ в находищата на Черно море ще бъдат едни от най-големите за годината.

Корабът ще продължи с проучвателните сондажи през следващия месец в блок Сакаря, според думите на Ердоган.

Ако добивът е търговски реализируем, Турция може да се освободи от зависимостта си от Русия, Иран и Азербайджан, от които за миналата година е внесла газ за 41 млрд. щ. долара.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по