Посланикът на Нидерландия посети „Пристанище Бургас“ ЕАД

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър се срещна с изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. По време на опознавателната визита тя бе придружена от Моника Николова, икономически и търговски съветник в посолството. Посещението на посланика в бургаското пристанище не е случайно. Морско-техническото фарватерно развитие и поддържането на дълбочините в пристанищен регион Бургас е свързано със световно признатите нидерландски драгажни компании –Boskalis, Bam Group  и Van Oord.

Портът предоставя и кейов фронт за базирането на влекачите на „Бургас Таг Сървис” ЕООД, дъщерна компания на нидерланската „Мултарашип”.

Като логистика през държавния оператор за Нидерландия през последните няколко години са обработени 158 000 тона, основно бентонит, зеолит и барит.

Интересен факт е, че първият договорен круизен кораб посетил Морска гара Бургас през 2013 г. е 206 метровия „Prinsendam” на „Holland America”, част от най-голямата компания в сектора „Carnival Corporation” Ltd. Пасажерското направление и иновативните практики в нидерланските пристанища, конкретно в Порт Ротердам, са темите, които обединиха страните за осъществяване на конструктивно сътрудничество.

Най-голямото и дълбоководно европейско пристанище – Ротердам, лидер в обемите на обработваните товари, отчете, преди кризата COVID-19, сериозен ръст и в круизния световен трафик с обновения Cruise Terminal Rotterdam. 

За българските пристанищни оператори интерес представлява внедрената в нидерландския порт облачна платформа, известна като Internet of Things/IoT (Интернет на нещатата). Същата чрез мрежа от физически обекти, сензори, датчици и др.технологии (неща), характеризира, контролира и отчита процеси на транспортните вериги, с цел свързване и обмен на данни с други устройства и системи чрез Интернет . 

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на