Руският флот проведе мащабни маневри в Каспийско море

В акваторията на Каспийско море се проведоха ученията в рамките на финалните проверки за 2020 година на руския флот. Екипажите на ракетните кораби „Дагестан“ и „Татарстан“, както и на малките ракетни кораби „Углич“ и „Велики Устюг“, изпълниха упражнения за контролна артилерийска и ракетна стрелба в морето по въздушни и морски цели в състава на група, съвместно с авиацията на Южния военен окръг.

Според сценария от първия етап на маневрите, близо до границите на Русия средствата противовъздушна отбрана (ПВО) откриват групова цел, класифицирана като самолет на условен противник. Ролята на врага изиграха изтребители Су-27, самолети Су-25 и бомбардировачи Су-34 на обединенията на ВВС и ПВО на Южния военен окръг, които имитираха нанасяне на удари с крилати ракети по кораби. В ученията се включиха и дежурните разчети на противовъздушната отбрана на центрове за управление на съединенията, дивизион ЗРК „Бук-М3“ на 58-ма общовойскова армия и радиотехнически подразделения на обединения на ВВС и ПВО от Южния военен окръг, пише ТВ „Звезда“, предаде RB.

В хода на отразяването на оръжията за въздушно нападение от зенитно-артилерийската установка „Палаш“ са унищожени учебни цели (светещи авиобомби САБ-250), артилерийските установки AK-630 и други средства за противовъздушна отбрана на кораби.

Според плана на втория етап на ученията по хода на отряда бойни кораби в акваторията на Каспийско море са открити минни заграждения. След действия по контролно-разузнавателно търсене екипажите на корабите са изпълнили артилерийски обстрел по плаващи мини и детониране на мини по различни начини.

На третия етап от маневрите бойните разчети откриха група надводни кораби и палубни вертолети на морската авиация със задхоризонтната радиолокационна станция „Подсолнух“. Екипажите на ракетните кораби „Дагестан“ и „Татарстан“, както и на малките ракетни кораби „Велики Устюг“ и „Углич“, след като получиха данни за обекти от РЛС „Подсолнух“, направиха целеразпределение за едновременен ефективен ракетен удар. Бойните разчети на корабната ударна група изпълниха електронни пускове на ракетите „Калибър“, унищожавайки корабите-носители на високоточни ракетни оръжия на условния противник.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).