Песимистични прогнози за края на годината в поразеното от коронакризата „Пристанище Варна“

Двуцифрен спад на товарооборота в най-голямото българско пристанище

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с представители на синдикалната организация в „Пристанище Варна- запад“, съобщават от организацията. Служителите споделиха, че имат двугодишен Колективен трудов договор, който се изпълнява стриктно, но по тяхно мнение, заплатите са изключително ниски.

Снимка: КНСБ

През 2019 г. са имали увеличения на възнаграждението средно с 3 до 9%, а за 2020 г. увеличението е било с 50 лв., което е средно около 5%.

Беше повдигнат въпросът за замърсяването на въздуха, което е от години и е от околните предприятия, като в доказателство служителите представиха снимки направени на различни дати. Пламен Димитров отговори, че за решаването на този проблем е необходимо да има замервания от независими лаборатории. Бяха повдигнати още два проблема – спадът на товарите към пристанището в следствие на ковид кризата и настанените във ведомствени жилища служители, които по всяка вероятност ще трябва да напуснат.

Друг проблем на територията на пристанището е лошото състояние на пътя, който се нуждае от спешен ремонт. Директорът Петър Сеферов отговори, че пътят е общински и че от Община Девня са писали писма до институциите, от които зависи. По отношение на замърсяването на въздуха е информирана РИОСВ. На въпрос на Пламен Димитров за ситуацията с ковид кризата от ръководството казаха, че се наблюдава съществен спад, който се изразява в двуцифрено число в проценти в работата на пристанището. Ситуацията се усложнява и от факта, че техен сериозен конкурент са частните терминали в района. Не е ясно, как ще завърши годината, но прогнозите са по-скоро песимистични.

По отношение на заплащането на работещите на пристанището, директорът се ангажира, въпреки чувствителния спад на клиенти, да се постараят да запазят работните места за сметка на инвестициите. Той пое ангажимент и да бъдат увеличени възнагражденията за нощен труд, информират още от КНСБ.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на