Пристанище Ротердам отчита спад в товарооборота с 8,8%

Пристанище Ротердам отчита спад с 8,8% на товарооборота за деветмесечието, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата му. От началото на годината в терминалите на пристанището са обработени 322,3 млн. тона товари.

Отчита се спад при обработката на нефт и нефтопродукти, желязна руда и въглища. За разлика от това, пристанището отчита увеличаване на обема при зърнените товари, както и минимален спад на броя обработени контейнери.

„В момента все още е твърде рано да се определи дали сме оставили най-лошото след себе си в икономически план. Въпреки това съм успокоен от съживяването на международните търговски потоци и устойчивостта на нашата икономика – при което степента на възстановяване естествено зависи от по-нататъшното развитие на пандемията Covid-19. Пристанището и компаниите, работещи в него, както и правителство ще могат да дадат тласък на нашата икономика, увеличавайки нвестициите. Това ще ни позволи да запазим работни места, да създадем нови възможности за развитие и да спомогнем за изграждането на по-устойчива Холандия. “, заявява Алард Кастелайн, главен изпълнителен директор на пристанищната администрация на Ротердам.

За да се възстанови възможно най-бързо от икономическия спад, като същевременно подобри икономическата устойчивост на пристанището, администрацията му планира да форсира редица инвестиционни проекти. „Това ускоряване на инвестиционните проекти може да създаде хиляди нови структурни работни места, да допринесе за брутния вътрешен продукт на Холандия и значително да намали обема на въглеродните емисии, освобождавани в атмосферата“, смятат от пристанището.

Инвестициите са свързани с подобряване на пристанищната инфраструктура, напредък в енергийния преход и дигитализацията.

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на