FIN-SMART търси начини за развитие на устойчив морски транспорт

Повече от 50 лидери от финансовия, публичния и частния сектор участваха в първата учредителна „Кръгла маса за финансиране на устойчив морски транспорт (FIN-SMART)“ на 27 октомври. Виртуалната кръгла маса на високото ниво се организира под домакинството на Международната морска организация (IMO), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Групата на Световната банка, съобщиха пред Maritime.bg от IMO.

Кръглата маса FIN-SMART е платформа за редовен диалог за справяне с финансовите предизвикателства, свързани с прехода на корабоплаването към по-устойчиво бъдеще, коментират от IMO.

Кръглата маса има за цел да подпомогне ускоряването на финансовите потоци – особено в развиващите се страни – за декарбонизация на морския сектор, в съответствие с приоритетите на страните и целите на Първоначалната стратегия на ИМО за намаляване на емисиите на парникови газове от корабите. Участниците ще отговорят и на нуждите за възстановяване на COVID-19 в сектора.

По време на откриването на срещата генералният секретар на IMO Китак Лим подчерта значението на морския транспорт в глобалната икономика като двигател на растежа и двигател на социалното развитие. Той призова за силна подкрепа за ускоряване на финансирането за устойчив морски транспорт, по-специално за декарбонизация и устойчиво възстановяване след COVID-19. „Те ще бъдат възможни само с целенасочени инвестиции и стратегически партньорства, особено по отношение на специалните нужди на развиващите се страни, най-слабо развитите страни и малки островни развиващи се страни,“ каза той.

Кръглата маса FIN-SMART ще се събира редовно и ще привлече допълнителни важни заинтересовани страни към дискусиите. Последващите дискусии ще включват множество специални работни срещи по теми, свързани с декарбонизацията на сектора.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за