И „Cargill“ се обръща към вятъра, за първия танкер с ветрила помага един от най-добрите ветроходци в света

Осем години след като прекрати проект за използване на енергия от вятъра за задвижване на плавателни съдове, гигантът Cargill възобнови интереса си към този вид технологии и в разгара на коронавирус COVID-19 пандемията. Корпорацията планира да използва опита при строителство на яхти, участващи във ветроходната надпревара „Купата на Америка“, за проектиране и въвеждане в експлоатация на ветрила за кораби, осигуряващи намаляване на емисиите с до 30%.

Cargill разработва проекта съвместно с BAR Technologies на олимпийския и световен шампион по ветроходство сър Бен Айнсли. В проекта е включено и проектантското бюро „Deltamarin“.

Целта е да се инсталира най-малко едно или няколко 45-метрови ветрила първо на танкери, а след това и на борда на бълкери.

От BAR Technologies съобщиха днес, че се очаква първото подобно ветрило да бъде факт на борда на кораб до 2022 г.

Видео:

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за