Турция строи ново пристанище на Средиземно море за „Пътя на коприната“

Турция планира строителството на ново пристанище в Източното Средиземноморие, което да поеме очакваните товари по китайската инициатива „Един пояс, един път“. Това обяви проправителственият вестник в южната ни съседка „Сабах“.

Изданието отбелязва, че проектът е залегнал в годишния план за развитие на президента Реджеп Ердоган за следващата година.

Тогава се очаква да бъде избрана и подходящата локация за градежа, който ще бъде съобразен с наличните транспортни коридори, така че да се стане привлекателен логистичен център за очаквания товаропоток по китайския проект.

Турция е част от възлов транспортен коридор по „Пътя на коприната“. Железопътни връзки свързват страната с Грузия и Азербайджан, последвани от морски – през Каспийско море, до Туркменистан, Казахстан и Китай.

Управляваната от Ердоган република ударно развива и сухопътна инфраструктура с множество логистични центрове, които се очаква да станат ключови по китайската инициатива.

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията