Водородът – гориво на бъдещето за корабоплаването, според Канада

Транспортното министерство на Канада финансира проект за проучване на възможностите за декарбонизация на корабоплаването. По него ще се разглежда основно възможността за употребата на водорода като основно гориво за шипинга. Тригодишният проект се реализира от Канадските ядрени лаборатории (КЯЛ).

„Като лидер в ядрената наука и технологии и научните изследвания за производство, съхранение и безопасната работа с водород, КЯЛ очакват успешното прилагане на този опит в морската индустрия, подкрепяйки Канада да продължи да защитава околната среда и да се бори с изменението на климата“, коментират от научната институция.

Лабораториите ще разгледат и възможностите пред корабоплаването за преминаване към двигатели с горивни клетки, както и към работещи с амоняк.

Проучването ще разгледа и чисто икономическите фактори при преминаване на корабоплаването към нови горива, разпоредбите за безопасност и експлоатационния живот на бъдещите нови пропулсивни уредби.

Проектът ще се фокусира и върху възможностите за употреба на природощадящи технологии при задвижването на пристанищна механизация.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред