Пристанище – мечта на турски султан засилва конкуренцията в Черно море

25 млн. тона товари. Толкова е планираният годишен товарооборот на новото турско пристанище на Черно море, което се строи в района на Зонгулдак. Пристанище в долината Фильос е планирал още османският султан Абдул Хамид II (1876 – 1909), който вижда стратегическия потенциал на района. И в днешни дни това не се е променило, а близостта на пристанището до турската столица Анкара (на около 270 км.), както и други две съседни области и стоманодобивни и стоманопреработвателни заводи, кара местната власт в крайна сметка да реализира тази „мечта“, както я определя областният управител на Зонгулдак, превръщайки я в петата по мащаб инвестиция в съвременната си история – 1,5 млрд. щ. долара.

Момент от строителството, 2020 г., снимка: AYGM

Неотдавна представител на правителството заяви, че пристанището Фильос ще се превърне в ключов хъб и за мащабната програма на Турция за проучване и добив на нефт и газ в Черно море.

Портът, както и прилежащите към него – индустриална (597 хектара), транзитна (1166 хектара) и зона за развитие (620 хектара), заемат огромна площ, разположена непосредствено до река. Медии в съседната ни страна определят пристанището като „най-технологично в басейна на Черно море“ и третото най-голямо в страната.

Днес, 29 октомври, в Деня на турската република, приключва първата фаза от строителството на пристанището, а окончателната – до средата на 2023 г.

Пристанище Фильос ще има главен вълнолом с дължина 2 450 метра, втори вълнолом с дължина 1 370 метра, 3 000 м. кейов фронт и възможност за приемане на кораби с газене от 14 до 19 метра.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред