Екшън: Бракониери опитаха да прегазят инспектори на ИАРА – Варна

По чудо вчера бракониери с джип не прегазват инспектори от сектор „Рибарство и контрол” – Варна към ИАРА, които ги спират за проверка. За разигралия се истински екшън разказа пред Maritime.bg началникът на сектора, д-р Николай Георгиев.

Джипът на браконерите отпрашва с мръсна газ, от багажника му изпадат извънбордовия двигател и всичко останало от лодката, снимка: ИАРА

Вчера, 28 октомври, след обяд, около 16 часа  той и двама негови колеги извършват планиран обход с патрулен автомобил на язовир „Цонево” и в района на село Аспарухово, местността Кара Асан, забелязват във водоема голяма синя лодка с извънбордов двигател. Спират и наблюдават с бинокли, как в нея двама мъже вадят хрилни мрежи от водата. След като ги изваждат те спират лодката на брега, прехвърлят целия й инвентар – мрежи, двигател- във високопроходим тъмно син джип Ленд Ровър Дискавъри и тръгват по черния път към шосето.

Явно са нарушители, защото извършват стопански риболов в язовира, където е абсолютно забранено по Закона за рибарството и аквакултурите. Няма никаква вратичка за хвърляне на мрежи в „Цонево”, подчерта д-р Георгиев.

 Какво става от тук нататък? С патрулния автомобил инспекторите препречват пътя на джипа, за да го спрат за проверка. Нещо, което влиза в техните правомощия с промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Легитимират се и д-р Георгиев застава от страната на шофьорската врата, единият инспектор – пред колата, другият – отзад, за да отвори багажника й. В момента, в който им казват да слязат и да представят личните си карти, шофьорът във видимо нетрезво състояние, според думите на д-р Георгиев, подава рязко газ и потегля. Без малко не минава пред краката на ръководителя на сектора и едва не прегазва застаналия отпред инспектор. Събаря едно дърво, багажникът се отваря, отвътре се изсипват чувала с мрежите, чувала с уловената риба, извънбордовия двигател и целия останал инвентар на лодката. Събаря второ, трето дърво,прави маневра, още една, опитва се да удари патрулния автомобил и с мръсна газ успява да избяга.

Веднага се обаждаме по телефон 112 и сигнализираме органите на реда, обясни д-р  Георгиев. Пристига оперативна група от полицията в Провадия, свързват се с наблюдаващия прокурор, установяват кое е лицето, автомобила и в рамките на днешния ден, 29 октомври, както му е реда, започна да тече следственото дело. Очаквам да бъда извикан заедно с колегите в РПУ-Провадия, където ние, като институция ще издадем наказателни постановления по три члена от закона: за възпрепятстване на длъжностни лица, за риболов със забранени средства в язовира и трето -за превозване на хрилни мрежи, което нямат право. Освен това ще изземем лодката, мотора и рибата на бракониерите. От там нататък се надявам прокуратурата и полицията да си свършат работата. Защото единствено бързата реакция на колегата, застанал пред джипа и моята, да успея да отскоча встрани, предотвратиха нещо, за което дори не ми се помисля, какво можеше да стане – допълни д-р Георгиев.

Д-р Николай Георгиев е началник на сектор  „Рибарство и контрол”-Варна от началото на август. Maritime.bg припомня, че само за месец, през септември, по време на проверки в морето и сладководните басейни на района са конфискували седем лодки на бракониери, три – четири извънбордови двигатели и около 2 км мрежи, което е изключително добър резултат за сектора.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент