Грузия загърби проекта за антируско пристанище на Черно море

Действията и коментарите на грузинското правителство изглежда разкриха истинските му намерения да развива пристанище Поти и да загърби Анаклия като място за градеж и развитие на бъдещо морско пристанище от световна класа. Това пише в позиция до медиите на консорциум „Anaklia Development“ (ADC), в който участва и българска фирма. Maritime.bg припомня, че в началото на годината местното правителство прекрати договора си с консорциума за строителство на ново мега-пристанище на Черно море, а официално обявената причина за този ход стана невъзможността на обединението да осигури финансиране за мащабния проект.

Преди дни пък стана ясно, че започва строителство на нов терминал за насипни товари в пристанище Поти.

„…правителството нанесе сериозен удар по репутацията си в глобалната инвестиционна общност, като заблуди инвеститорите и дипломатите, че е все още ангажирано с проекта в Анаклия“, заявяват от консорциума, в който участва базирана в София компания „Джи Стар“, с представител на която Maritime.bg не може да осъществи контакт от над година. Всички отправени от изданието въпроси се отклоняват с твърденията, че „към момента няма представители на ръководството, които да коментират“.

Припомняме, че през януари т.г. от Министерството на инфраструктурата на Грузия заявиха пред Maritime.bg, че консорциумът ще бъде глобен с над 100 хил. щ. долара за неизпълнението. Тогава от пресслужбата му коментираха, че Грузия е опростила на същото обединение други 10 млн. долара в глоби.

В средата на годината от ADC изразиха готовност да се включат повторно в процедура за строителството.

Сега консорциумът атакува остро позициите на правителството на Черноморската държава. В заявлението до медиите се посочват и изказвания на правителствени представители, според които Поти може да бъде едно от пристанищата по китайската инициатива „Един пояс, един път“, заключавайки: „Настоящото правителство заблуди хората в Грузия и международната общност относно намеренията си за пристанище Анаклия“. ADC твърдят още, че съществуващото пристанище в Поти има многобройни недостатъци и не е подходящо за разширяване, а предложенията за развитието му са несъстоятелни.

Зад идеята за градеж на ново дълбоководно пристанище в района на Анаклия стояха американски интереси и инвеститори, когато проектът бе публично обявен преди 7 години. Още тогава в грузинските медии бе разпространена информация, че основната цел е да се конкурира руското пристанище Новоросийск. За тази цел в проекта трябваше да бъдат инвестирани 2.5 млрд. долара. Американските обещания за щедро финансиране не придобиха реална форма. На по-късен етап американският инвеститор Conti Group дори напусна консорциума, но с това не изчезна подкрепата на САЩ за проекта.

В средата на тази година, САЩ опитаха да реанимират проекта, който се превърна изцяло в политически.

От проектобюджета на Грузия за 2021 г. става ясно, че страната практически загърбва проекта. За евентуалното съживяване на процедурите по него в бюджетната прогноза е записано: „Пред реализацията има рискове – непредвидени обстоятелства и потенциален арбитражен спор, които могат да попречат за избора на инвеститор с висока репутация и опит“.

Всичко по темата:

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър