Годишно в Черно море попадат стари мрежи с обща площ над 100 кв. км.

Стари и изведени от употреба риболовни мрежи с обща площ над 100 кв. км. попадат годишно във водите на Черно море, съобщи „Черноморски улов“, цитирайки данни на Института по океанология към Истанбулския университет.

Снимка: Fredrik Öhlander | Unsplash

„Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Нашето море не прави изключение“, коментират от компанията, която организира инициативата „Най-ценният улов“. Тя има за цел да се ограничат щетите от старите рибарски мрежи в Черно море и е се провежда съвместно с риболовно сдружение „Черноморски изгрев“.

Този риболовен сезон (от 31.10 до 15.04.2021), когато корабите ще навлизат най-навътре в морето, те целенасочено ще събират и вадят на брега стари мрежи. „В края на този период ще обявим конкретните резултати си следващите стъпки“, коментират организаторите, добавяйки че „Най-ценният Улов“ не е еднократна кампания, а началото на дългосрочна ангажираност.

Процент от продажбите на всички продукти на „Черноморски улов“ ще отива за финансирането на проекта.

„Заели сме се с изненадващо сложната задача да намерим как и къде да рециклираме събраните рибарски мрежи, направени от полиамид и найлон. Всяка помощ от Ваша страна в тази насок, ще е изключително полезна. Ако имате идея къде може да ги рециклираме и да им дадем втори живот, свържете се с нас“, коментират от компанията.

Вижте още във видеото:

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент