Строят четири нови ветроходни кораба за превоз на товари

Напредва проектът за строителство на първия голям ветроходен кораб за превоз на товари. Това разказа пред Maritime.bg кап. Жорн Лангелан, основател на развиващата проекта холандска компания “EcoClipper”. “И в момента продължават преговорите с корабостроителници, подизпълнители и партньори. Този процес роди нови предизвикателни технически въпроси, свързани със строителството на първия кораб от серията – EcoClipper 500”, коментира още той.

Снимка: Shanan Wolfe за EcoClipper | Maritime.bg

По думите му расте броят на европейските ветроходни търговски кораби.

Четири са корабите от този тип, които в момента се строят или преоборудват – кеч, тримачтова баркентина и два брига.

Превозващите товари европейски ветроходни кораби очакват в момента подходящо време, според Лангелан. Това са шхуната DE GALLAN, бриг TRES HOMBRES, шхуната AVTONTUUR и кеч KWAI. Други два кораба – ILEN и APOLLONIA са приключили плаванията за годината, а трети – NORDLYS, не е осъществявал превоз на товари, заради пандемията.

От думите на Лангелан става ясно, че към инициативата, която той определя като “транспортна революция”, вече са се присъединили нови специалисти по комуникации, както и известни компании, развиващи дейност в областта на юридическите услуги и морското право.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент