Търсят система за придвижване под вода на бойни водолази от „Тихина“

Министерството на отбраната провежда проучване за закупуване на 10 броя системи за задвижване на бойни водолази под вода, установи проверка на Maritime.bg. Планираната покупка е за нуждите на Морския специален разузнавателен отряд – „Тихина“.

Илюстративно изображение, снимка: Stidd

Става дума за средства за придвижване под вода на бойни водолази, посредством електрически пропулсивен комплекс с автономен източник на ел. енергия.

Изискванията на министерството на отбраната са машините да са с работна дълбочина не по-малка от 50 метра. Максималното изминато разстояние с апарат не трябва да бъде по-малко от 15 км. под вода и при изразходване на 90% от заряда на батерията. Подводните движители трябва да издържат най-малко 4-часови операции, а максималната им скорост (при липса на течение) не трябва да бъде по-малка от 5 км/ч.

Проучването е само за машини с буксирна тяга не по-малка от 300 N и тегло до 80 кг., а снаражените с тях тихинайци трябва да могат да осъществяват и парашутен скок най-малко от 6 100 метра.

Военното ведомство планира да разходи за оборудването 675 000 лева, без ДДС, установи справка на Maritime.bg.

Вижте филм за 50-годишнината на поделението:

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент