Финкантиери: Има много сериозни и груби нарушения в процедурата за новите кораби на флота

Финкантиери Спа видя много сериозни и груби нарушения на правилата за провеждане на процедурата от страна на останалите участници. Това е записано в разпространено късно във вторник вечерта прессъобщение на италианската корабостроителница Финкантиери по повод процедурата за избор на строител за двата нови патрулни кораба за Военноморските сили. Maritime.bg разполага с оригинала на текста. В подписаното от адв. Методи Методиев съобщение се посочва още, че офертата на Финкантиери е „оценена с най-висок брой точки по всички показатели“.

Илюстративно изображение

„След избора на германската компания за изпълнител на поръчката от страна на Министерския съвет по препоръка на доклада на министъра на отбраната, Финкантиери Спа заведе дело във ВАС във връзка с грубите нарушения по избора на изпълнител на поръчката“, се казва още в съобщението. От компанията добавят, че ВАС е отказал да гледа делото, тъй като е свързано с решение на МС, което е в пряка връзка с националната сигурност и не подлежи на съдебен контрол.

„С настоящото съобщение Държавната италианска компания Финкантиери Спа потвърждава, че всички предприети действия от нейна страна са единствено и само в интерес на защитата на способностите на Военноморските сили на България, следвайки принципите на върховенството на закона, прозрачността и справедливостта“, подчертават от компанията, според която е внесен и сигнал до Народното събрание.

Съобщението от италианската корабостроителница идва само часове преди очакваното утре заседание на министерския съвет, на което ще бъде разгледан проектодоговора с класираната на първо място немска корабостроителница LURSSEN. Договорът е за 984 млн. лева с ДДС.

Преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят два от нужните поне 4 многофункционални кораба. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.

Единствените изненади евентуално могат да се очакват от страна на премиера Бойко Борисов, който би могъл рязко да промени политическите приоритети в контекста на ескалиращата корона криза, или пък от скрития коалиционен партньор ДПС, чийто висш функционер Четин Казак беше адвокат на италианската корабостроителна компания „Финкантиери“ (FINCANTIERI S.p.A.), класирана на второ място в наддаването, пише Капитал.

Припомняме, че двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да притежават способности за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт.

Maritime.bg припомня, че многократно от военното ведомство заявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат построени в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на германската Lurssen.

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент