Бил Гейтс се включи в проект за бъдещ ядрен реактор за корабоплаването

Американската компания „Terra Power“ обяви начало на проект за изследване на ядрени реактори на разтопени соли, които да бъдат интегрирани на борда на кораби. Основен акционер във фирмата е основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс. В мащабния проект за търсене на бъдещото гориво за корабоплаването участват и други компании от САЩ и Франция.

Обединението ще работи за създаване на прототипен реактор на разпотени соли, с което да се провери търговската му приложимост в корабоплаването.

Става дума за технология от 60-те години, използваща торий.

Компаниите все пак подчертават, че все още сме много далече от мащабното внедряване на подобни реактори в морската индустрия, а към момента технологията е изключително скъпа.

Реакторите на разтопени соли разтварят леките елементи на флуоридите и хлоридите в горивните компоненти. Критичната точка се достига с повишаване концентрацията на торий. Течното гориво циркулира в мрежа и произвежда енергия в топлообменник. По този начин разтопената сол е и гориво, и охладител. Този тип реактори не произвеждат радиоактивен отпадък. Подобен реактор е функционирал с мощност около 8 MW в продължение на 10 000 часа. Разработката е от 60-те години в САЩ. Твърди се, че реакторите на разтопени соли са драстично по-безопасни, тъй като зоната за разтапяне е в нормален режим, а не в режим на критичност, а възможността за постоянно и бързо изваждане на продуктите на разпада е допълнителен плюс за безопасността.

Последни новини

Последни новини