Почина бившият генерален секретар на IMO Уилям О’Нийл

Уилям О’Нийл, генерален-секретар емеритус на Международната морска организация, е починал във Великобритания на 29 октомври 2020 год., на 93 годишна възраст. О’Нийл оглавява секретариата на Организацията от 1990 до 2003 год. 

В своето изявление по повод на този тъжен случай сегашният генерален-секретар на IMO Китак Лим подчертава големите заслуги на О’Нийл за въвеждането на международни стандарти, гарантиращи по-добра безопасност, сигурност и опазване на морската среда в световен мащаб. Той е допринесъл също така за увеличаването на броя на страните, членуващи в Организацията, както и на много други участници от морския сектор.  

О’Нийл е работил неуморно за приемането на множество морски юридически инструменти, създадени от участниците в Международната морска организация, която е част от структурата на Организацията на обединените нации. Той има съществен принос и за подобряване на образователните възможности на двата международни морски института, а именно: Световния морски университет в Малмьо, Швеция и Международния институт по морско право в Малта.

Наред с това той участва активно в организиране на разработването, обсъждането и приемането на редица възлови конвенции, протоколи, резолюции и други документи, за по-ефективно корабоплаване. За неговите заслуги е награждаван с редица международни и държавни награди.

По покана на Българското правителство Уилям О’Нийл посещава страната ни от 29 април до 02 май 1994 г. Иван Станчов, който тогава е Посланик в Обединеното Кралство, а по-късно избран за Председател на Генералната асамблея, оказва решаващо съдействие за осъществяването на това посещение. Обосновката и провеждането са дело на морски лица от Варна, финансирането е осигурено главно от Параходство БМФ, съдействие оказват също така Военноморските сили (вертолетната база „Чайка” и УПМКАП). 

Сред целите на посещението е да бъде затвърден пред световната общност авторитетът на България като морска държава, да бъде показана на национално ниво обективната необходимост от приемане на стратегически комплексен национален приоритет, свързан с използването на морските и дунавските ни ресурси, както и подпомагаме активно дейността на IMO (съвместно беше организиран първи семинар по Търсене и спасяване за страните от Черноморския басейн, който действа и сега; България да кандидатства за създаване на филиал към Световния морски университет).

От тогава досега бяха реализирани множество морски инициативи, основите на които бяха поставени тогава.   

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент