Модерно оборудване за мониторинг на околната среда е инсталирано в пристанище Бургас

Мобилна автоматична станция за мониторинг в реално време, която измерва параметрите на морската вода и на въздуха, е инсталирана в пристанище Бургас. Специализираното модерно оборудване за наблюдение на състоянието на околната среда е закупено в рамките на проект ECOPORTIL.

След проведени през последните месеци редица обучителни семинари по устойчиво управление на околната среда на пристанищата, проектът приключи успешно със заключителна конференция, която събра онлайн партньорите по проекта от България, Гърция, Кипър и Албания.

Организатор на форума, на който бяха представени резултатите от тригодишната работа на експертите, беше Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

„Минаваме през трудни времена – пандемията от Covid-19, но благодарение на всеобщите ни усилия успяхме да се справим с всички предизвикателства“, заяви зам. генералният директор на ДППИ и ръководител на проекта Александър Александров. Той представи новото оборудване и софтуер за мониторинг на околната среда, инсталирани в пилотното за проекта пристанище Бургас.

Александров презентира и специално разработеното уеб приложение за мониторинг на данните и поддръжка на оборудването.„ECOPORTIL ни даде голяма възможност да си сътрудничим и да допринесем за развитието на регионите в обхвата на проекта. Оптимист съм и съм сигурен, че ще имаме възможности за по-нататъшно сътрудничество и за реализация на други значими проекти“, категоричен беше проф. Хризостомос Стилиос от Янински университет, Гърция – водещ партньор по проекта.

Проект „Прилагане на законодателството за опазване на околната среда в прилежащите зони на морските пристанища с помощта на иновативни инструменти за обучение – ECOPORTIL“ е одобрен за финансиране по ПТС „Балкани – Средиземно море“ 2014 – 2020. Целта на проекта е да подобри качеството на околната среда на пристанищата и околните крайбрежни зони, като подкрепи тяхната устойчивост чрез прилагане на съвременни методологии и добри практики.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред