Одобриха договора за близо 1 млрд. лева за новите патрулни кораби за флота

Снимка: ВМС

През следващата седмица ще бъде сключен договорът за строителство на два нови многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили. На закрито заседание Министерският съвет е одобрил договора с немската корабостроителница Lurssen. Това не бе съобщено официално след края на вчерашното заседание на министрите, съобщи Капитал. Двата нови кораба за флота ще струват близо 1 милиард лева с ДДС.

Maritime.bg припомня, че военният министър Красимир Каракачанов заяви многократно, че българско кораборемонтно и корабостроително предприятие ще бъде подизпълнител на немските корабостроителници. Според заявките на Каракачанов – двата кораба ще бъдат построени в България. През февруари т.г. министърът съобщи, че става дума за варненско предприятие.

Късно във вторник Maritime.bg разпространи позиция на италианската корабостроителница „Финкантиери“, която бе класирана на второ място в конкурса. В нея се твърди, че в процедурата е имало нередности, но конкретика не бе разпространена.

Придобиването на два нови многофункционални модулни патрулни кораба ще повиши способностите на Военноморските сили за участие в операции по наблюдение и контрол на морския трафик, задържане на нарушители и откриване и идентифициране на ядрени, химически и биологични средства и обмен на информация в реално време, според актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

С проекта ще се повишат способностите на ВМС за водене на борба с надводен противник на дистанции зад пряката радиолокационна видимост, чрез придобиването на противокорабен комплекс с голяма дистанция на стрелба и добри възможности за пробив на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) и радиоелектронна борба на противника, смятат от Министерството на отбраната.

Проектът включва строителството и доставката на два нови кораба, както и първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана 3-годишна логистична поддръжка.

Бойните кораби, предвидени за придобиване трябва да отговарят на изискванията за многофункционален модулен патрулен кораб, способен да изпълнява свойствените си задачи и да е съвместим с корабите на НАТО.

Двата кораба трябва да имат конструкция, дизайн и пропулсивната уредба, осигуряващи минимум 7 денонощия автономност за самостоятелно плаване при далечина не по-малка от 3 000 nm и при икономична скорост 14 kn.

Новите кораби трябва да достигат максимална скорост не по-малка от 22 kn и да поддържат скорост 12 kn при море 5 бала.

Съдовете ще имат екипаж от 60 до 80 моряци, като тук не са включени военните от екипажа на вертолета, техническия персонал за него и бординг групата от силите за специални операции. На всеки от корабите трябва да може да бъде базиран и опериран по един вертолет тип AS 565MB „Panther“.

Вижте част от архива на Maritime.bg за темата с новите кораби на флота и как се развиваше през годините

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и