ИАРА обявява новите конкурси за стопански улов по Черноморието


Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започна да провежда новите конкурси за извършване на стопански риболов в Черно море с така наречените даляни (постоянно поставените мрежи за улов), съобщиха от ведомството.

Конкурсите са за 80 даляна, основно по Южното Черноморие, като до този момент са обявени 7 конкурса, последните четири от които са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“, пише ИнвесторБГ.

До 2008 г. този риболов се отдаваше на концесия от министерството на земеделието и храните, но с последните промени в Закона за рибарството и аквакултурите процедурите бяха облекчени.

С изтичането на сроковете на концесиите по стария закон постепенно агенцията започва да обявява новите конкурси. Днес са обнародвани обявите за даляните във варненската местност Траката, Варвара (в община Царево), Ахтос край Ахтопол и Копъра до Приморско.

Договорите за улов ще бъдат за 10 години, като изискванията към кандидатите са да имат поне петгодишен стаж и квалификация, да разполагат с необходимите уреди и през последните две години да не са бракониерствали в черноморската акватория.

Минималният улов, изискван от кандидатите за десегодишния период, е 5 400 кг риба. Конкурсите ще бъдат печелени от риболовни сдружения и фирми, които предлагат количества над този праг.

Конкурсите ще бъдат провеждани до 45 дни от обнародването на обявите в „Държавен вестник“.

Снимка: Александър Иванов

Maritime.bg – Рибарство

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва