Водолази и роми в обща завера за шабленското корабно режище


Напълно нескопосан проект за изваждане на корабите от старото корабно режище край Шабла, готвят да пуснат група роми от района и тартор-водолаз от Варна, научи Maritime.bg.

Наглостта на групата е толкова голяма, че вече в целия район говорят, че ромите са „купили“ областния управител на Добрич Желязко Желязков. Дали областният управител знае, че са го превърнали в обект на покупко-продажба?

Припомняме, че при последната проверка на място, екип на Maritime.bg установи, че същата ромска група най-безцеремонно се шири на земя, концесионирана от „Нефт и газ“. От дружеството не коментираха как е допуснато това и как шепа роми най-необезпокоявано използват земята като бащиния. Освен това, всички постройки, които преди години бяха използвани от охранители – вече са съборени. На въпрос защо след като са разбили всичко, не са подкарали и цистерните на „Нефт и газ“, ромите в един глас, ухилени до уши и с пълна сигурност в тона, казаха: „И на тях ще им дойде времето“.

Maritime.bg научи, че проектът, който се готвят да входират в ДМА – Варна с нищо не се различава и не показва нова практика при вадене на желязото от морето. Дори напротив, ромите ще опитат да узаконят схемата „рязане – парашут – бряг – трактор“.

Както вече Maritime.bg съобщи, ромите твърдят, че никой нищо не им търси и са сигурни, че никой не може да спре незаконната им дейност, от която оказва се – не само те се облагодетелстват. По линията на движение на средствата и документацията, с която Maritime.bg разполага, може да се достигне до фирми получили разрешителни за вадене на желязо и в района на Варненското езеро. Генералната разлика в двата случая е чисто техническа – едните вадят каквото вадят, без да застрашават сами себе си, а другите са на ръба на грандиозна катастрофа. Вторите обаче не са впечатлени: „Аз от години съм тука, чупил съм си пръста, ама нали не съм гладен“, коментира ром експерт.

Освен, че имали „купен“ областен управител, като черешка на тортата, ромите разправят, че имат и „купен“ кмет, визирайки проф. Райна Бърдарева, която вдигна ръце от тях. Дали второто положение за „черешката“ е вярно, остава неясно, тъй като още при първата проверка, ромите бяха сигурни, че се отчитат и на Община Шабла, без да уточняват как.

Източници на Maritime.bg коментираха, че разни скрападжийски посланици са навестили няколко пъти и ДМА – Варна в търсене на „втори вариант“, но се сблъскали с нетопло посрещане, предвид желанията.

Реално в момента няма нито една група, която да отговори на изискванията, освен ако не намери вратичка. Големи играчи в този бизнес коментират, че нямат никакъв интерес от толкова нищожни количества метал. Въпросните ромски завоеватели се оказаха и без водолазни сертификати, затова направили завера с варненски водолаз, който щял да поеме разрешителното от ДМА, а ромите имали ангажимент да „оправят“ областния управител. Ромите единствено се притеснявали от ИАМА, защото съобщи, че най-вероятно кранчето им ще спре, ако нямат нужните разрешителни, а всеки заловен при нерегламентирано вадене на скрап, ще отнася солени глоби.

Maritime.bg ще продължи да следи ситуацията със старото корабно режище край Шабла. Очаквайте продължение.

Вижте още:
Морска администрация започва проверки за нерегламентирано вадене на скрап от морето

Взривявали потъналите кораби край Шабла

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на