Опитват да спасят последния ветроходен танкер в света

Дарителска кампания има за цел да спаси последния ветроходен танкер в света – FALLS OF CLYDE. Корабът е построен през 1878 г. в корабостроителници „Bay Shipyard“ на „Ръсел и Ко“ в Глазгоу. Ветроходният танкер е и първи, който плава под това име – забележителните водопади в Шотландия. Ветроходът е превозвал товари между Индия и Пакистан за търговското дружество „Райт и Брекенридж“.

Снимка: FOCI

Понастоящем FALLS OF CLYDE се намира в Хонолулу и е бил включен в списъка с национални забележителност на САЩ, бивш кораб-музей и единствен останал на вода ветроходен танкер с метален корпус в света.

„Ветроходът е изоставен, изложен е на риск. Корабите – близнаци на FALLS OF CLYDE са изгубени по време на Първата и Втората световни войни или в морето. Този кораб е наистина уникален и има ценна връзка с морското минало на Шотландия“,

коментират организаторите на кампания за набиране на дарения за откупуване на кораба.

През миналата година пристанищният департамент на щата Хаваи обяви кораба за продажба. Целта е да бъде освободен заетия от ветроходния танкер кей, където се планира изграждане на контейнерен терминал.

Снимка: FOCI

„Планираме да върнем кораба обратно в Шотландия, да го обновим и да го превърнем във флагман за зелените инженерни възможности на Шотландия. На борда ще бъдат инсталирани батерии, вятърни турбини, слънчеви панели. Предвижда се след като възстановяването приключи, корабът да посети Хаваите и САЩ и да предложи места на борда на деца от райони, отдавна свързани с неговото минало. Също така ще предлагаме образователни стипендии за деца, както в САЩ, така и в Обединеното кралство. Ветроходът ще плава по целия свят, ще търгува, обучава, предлага приключения, запазва и защитава околната среда и морския живот.“, твърди екипът, набиращ дарения за купуване на кораба.

От кампанията допълват, че вече има интерес и от търговци за превоз на товари с кораба.

Обявеният през миналата година търг пропадна, заради нужни 1.5 млн. щ. долара като гаранция за освобождаване на кея до 60 дни.

Maritime.bg припомня, че през последните няколко години компании опитват да наложат превоза на товари с ветроходни кораби. Става дума за стоки от екологични производства.

Напредва и проектът за строителство на първи голям ветроходен кораб за превоз на товари. Това разказа пред Maritime.bg кап. Жорн Лангелан, основател на развиващата проекта холандска компания „EcoClipper“. „И в момента продължават преговорите с корабостроителници, подизпълнители и партньори. Този процес роди нови предизвикателни технически въпроси, свързани със строителството на първия кораб от серията – EcoClipper 500“, коментира още той. Четири са корабите от този тип, които в момента се строят или преоборудват – кеч, тримачтова баркентина и два брига.

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за