Нови разкрития за подводницата, на която загинаха 44 души, разтърсиха Аржентина

Военноморските сили и правителството на Аржентина са знаели местоположението на подводница ARA SAN JUAN само 20 дни след изчезването й. Такива самопризнания направи изправеният пред местен съд контраадмирал Енрике Лопес Мацео, бивш командир по подготовката и осигуряването във флота. Maritime.bg припомня, че подводницата бе „открита“ почти година след гибелта й в южната част на Атлантическия океан през ноември 2017 година. Всички 44 подводничари от екипажа й бяха посмъртно повишени в звания.

Снимка: Ocean Infinity

Самопризнанията на вече пенсионирания и обвиняем офицер от флота родиха вълна от недоволство в Аржентина. От документите по делото, гледано във Федералния апелативен съд на Комодоро Ривадавия, става ясно, че контраадмиралът признава, че плаващият под знамето на Чили изследователски кораб CABO DE HORNOS докладва установената позиция на подводницата. Контраадмирал Мацео признава още, че незабавно е съобщено и на правителството на президента Маурисио Макри.

Бяхме открили позицията на подводницата и затова съгласувахме с британския флот на 5 декември 2017 г. условията за употреба на автономен подводен апарат, тъй като знаехме, че тя може да бъде само в два каньона, което не можахме да проверим с наличните средства и по изискванията на международното право

признава пред съда контраадмирал Мацео.

На 5 декември 2017 г., споменат от контраадмирала, говорителят на Военноморските сили на Аржентина заяви на пресконференция за операцията по търсене на подводната лодка: „Няма големи новини. В момента океанографският кораб CABO DE HORNOS обследва открит обект, който може да е метален, но и неметален. Той е с дължина около 30 метра, затова вероятно не става въпрос за подводницата“.

Вълненията в Аржентина се засилват още повече, когато става ясно, че CABO DE HORNOS всъщност открива ARA SAN JUAN. Причината е, че Великобритания предложи още тогава ледоразбивачът HMS PROTECTOR да извърши обследване в района, установен от чилийския кораб. Разрешение за тази операция, поискано от Великобритания, само 20 дни след изчезването на подводницата – не бе дадено от командването на аржентинския флот.

От думите на разпитваните по делото висши офицери на флота става ясно, че е започнало практическо „прехвърляне на отговорност“ по командната верига, достигнало до Външното министерство на страната. В крайна сметка се изтъква абсурдна причина, че не е разрешено на кораб на Великобритания да се включи в операцията – заради спора за суверенитета на Малвинските острови (Фолкландски острови).

„Ако това, което Лопес Мацео каза в съда, бъде потвърдено, сме изправени пред безпрецедентен скандал“, казва адвокат Валерия Каресас, която представлява интересите на семействата на загиналите подводничари и иска допълване на повдигнатите обвинения срещу бившите президент, министър на отбраната, командир на флота и редица други висши офицери. „Юридически, изявлението на Лопес Мацео ни задължава да искаме повдигане и на обвинения за прикриване и съучастие“, казва още тя.

Интересно е да се отбележи, че в същия район издирване осъществи и руският океанографски кораб ЯНТАР, изпратен лично от президента Владимир Путин. Нещо повече – представители на ВМС на Аржентина коментираха тогава, че ще бъдат проверени и обектите, установени от чилийския CABO DE HORNOS. Руската страна официално не изнесе данни за проведената операция, в която бяха включени и подводни безпилотни апарати. След края й от флота на Аржентина заявиха, че търсенето е било неуспешно.

Новите данни за гибелта на ARA SAN JUAN дават обосновани предположения да се смята, че последващата проведена операция от американската фирма „Ocean Infinity“, за която правителството на Аржентина осигури няколко милиона долара, е имала икономическо-корупционен характер. Тези все още непотвърдени спекулации достигат връхна точка, след като стана ясно, че местоположението на подводницата е било известно само 20 дни след изчезването й.

Подозренията се засилват и от факта, че корабът на „Ocean Infinity“ обследва в последния ден от активацията си зоната, докладвана близо година по-рано от чилийския научно-изследователски кораб. Почти година специалисти от САЩ и Великобритания призоваваха за обстойно обследване на същия район, в който се оказа подводницата.

Maritime.bg припомня, че американската фирма получи 7 млн. долара за „откриването“ на подводницата.

Лъжи, предателство, корупция, шпионаж и много повече са причина за гибелта на подводница ARA SAN JUAN. Това разследване, този сюжет, който изплува, не може да бъде възпроизведен дори във фантастиката. Големият финал – очевидно са знаели и местопложението. Това е голяма лудост, това е голямо предателство, което може да бъде оправдано само в черните души на корумпираните. Не е понятно как можеш да лъжеш майките, съпругите и дъщерите на подводничарите в тази ситуация

заявява Фернандо Бурландо, адвокат на семействата.

ЗА ГИБЕЛТА НА ПОДВОДНИЦА ARA SAN JUAN, ЧЕТЕТЕ ТУК

Превод: И. Христов, по материали на InfoBae, редакция: Д. Велев, Maritime.bg

Последни новини

Последни новини