Пандемията оставя Варна без Паметник на моряка, засега

Все още се очаква обещаното от Община Варна финансиране за морския символ на града – Паметник на моряка. Негативните ефекти на пандемията от коронавирус COVID-19 могат да станат причина за съкращаване на планираните местни бюджети, което да доведе до забавяне изработката на паметника. Това каза пред Maritime.bg к.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на Фондация „Морски съдби“.

По думите му до края на календарната година Варненската община се е ангажирала да осигури 60 хил. лева, а за следващата – други 30 хил. лева. С тях ще се осигури изработката на скулптурата на паметника, за което вече има сключени договори и се очакват единствено средствата, но пандемията може да забави целия процес и практически засега оставя морската столица без моряшки символ.

След изливането на фигурата, инициативата ще набира други над 100 хил. лева, нужни за изграждането на фундамент.

Maritime.bg припомня, че Паметникът ще представя стилизиран нос на плавателен съд, а върху него ще има изградена фигура на моряк с бинокъл в ръка, отправил поглед към морето. Монументът ще се вижда и от морето, тъй като ще се извисява на около 10 метра, а в основата му ще има изградени гранитни плочи, символизиращи основните морски професии. Символът ще бъде изграден в непосредствена близост до входа на Морската градина във Варна.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент